Setmana complicada per a Ada Colau, que continua en el punt de mira. El govern de Barcelona ha renovat en dues ocasions les ajudes a entitats afins després que el desembre de 2016 l'interventor del consistori hagués qüestionat la concessió directa i continuada de subvencions municipals a organitzacions com l'Observatori Desc, que va contractar a l'alcaldessa de Barcelona abans que decidís fer el salt a la política. Aquestes subvencions ara les ha decidit investigar la Fiscalia. 

Tal com recull El Mundo, dos anys després de l'avís del funcionari, el 27 de desembre de 2018, l'Executiu de Colau va formalitzar un altre conveni amb l'Observatori Desc, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyeria sense Fronteres, acompanyat d'una "dotació econòmica directa" de 324.600 euros i que es va allargar fins a l'agost del 2020, segons consta al mateix registre de convenis de l'ajuntament. 

Una vegada finalitzat aquest convenci, la Gerència de Drets Socials, tal com recull el rotatiu, va concedir un altre conveni amb les mateixes entitats que va servir per enviar uns 324.600 euros més. Tot plegat, es va formalitzar el 31 de desembre de 2020 i s'allargarà fins a l'agost 2022. És a dir, el contracte a l'ONG, s'allargarà mentre s'investiga si les ajudes han estat correctament concedides o si s'ha comès algun delicte a l'hora d'adjudicar-les. 

El mateix diari ja va publicar el 2017 que l'interventor havia exposat que aquesta subvenció es va repetint des de fa anys i que no sembla justificat. Així, es posava en dubte aquesta concessió directa de l'aportació. Les subvencions directes es poden concedir amb caràcter excepcional sempre que hi hagi raons d'interès públic, social o humanitari, però en aquest cas, s'assenyala que està descrita com a "recorrent". 

Més investigacions

La Fiscalia de Barcelona ha obert aquesta setmana, dimarts concretament, diligències d'investigació per esbrinar si l'alcaldessa i altres membres del seu equip van treballar també al Desc, com l'exregidora Gala Pin, i van cometre delicte en concedir 3,4 milions d'euros en subvencions a entitats amb les quals han tingut vincles professionals.

La denúncia sosté que podrien existir delictes de prevaricació i frau en la contractació i malversació i tràfic d'influències.

Colau, de moment, defensa que no hi ha "cap causa" sobre el cas. 

 

 

Imatge principal: l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN