L'Aragó ha trencat les negociacions amb Catalunya pels Jocs Olímpics d'Hivern. En conseqüència, el Comitè olímpic Espanyol (COE) s'ha fartat i ha anunciat que plantejarà la seva pròpia proposta, que podria incloure una candidatura catalana en solitari. Aquest matí ha tingut lloc l'onzena reunió pels Jocs en la qual la tensió ha escalat fins que el comitè ha donat un cop a la taula. "El projecte Catalunya-Aragó s'ha trencat", han relatat fonts del COE a ElNacional.cat. Els aragonesos no han acceptat l'última proposta del comitè, que contemplava que l'Aragó acollís la modalitat de freestyle i, en canvi, Catalunya albergaria el patinatge artístic. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, l'Aragó ha tornat a reclamar proves d'esquí alpí i és en aquest punt quan les negociacions s'han donat per trencades arribades a un punt de discrepàncies total. El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha manifestat que l'organisme que encapçala presentarà la seva pròpia proposta i que explorarà les possibilitats que permetin "presentar un projecte tècnicament immillorable", tal com resa el comunicat que ha publicat el COE aquesta tarda. Un dels escenaris que es contempla és que la candidatura se centri en Catalunya. Per la seva banda, la Generalitat ha fet saber que està preparada per fer els Jocs en solitari i que no volen deixar perdre "l'oportunitat" d'acollir aquest esdeveniment.

Inicialment, la data màxima per arribar a un acord estava prevista per aquest divendres 20 de maig, però en una entrevista a RAC1 va admetre que calia "més marge" perquè les converses continuïn, tot i que no va voler concretar cap data. De totes maneres, el dia 1 de juliol hauria d'estar resolt perquè el Comitè Olímpic Internacional fa una visita a l'Estat. Blanco va assegurar que aquestes setmanes "s'ha avançat" en l'acord entre les dues comunitats. D'altra banda, va descartar rotundament una candidatura en solitari de Catalunya o l'Aragó. "No és que no tinguem possibilitats, és que faríem el ridícul més espantós", ha sentenciat. 

En aquest sentit, després que el COE hagi decidit aplaçar el termini per l'acord sobre la candidatura als Jocs d'Hivern 2030, la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha reclamat al comitè  una "solució ràpida" per superar el bloqueig entre Catalunya i l'Aragó. La consellera ha demanat aquesta celeritat perquè considera que la ciutadania necessita que se li expliquin "tots els detalls amb certitud", informa Europa Press. Així s'ha expressat Vilagrà en la reunió de la taula territorial del món local sobre el projecte dels Jocs Olímpics, una trobada telemàtica que ha comptat amb la participació de la síndica d'Aran (Lleida), representants comarcals i municipals de Pirineus i Barcelona, delegats del Govern i membres de les conselleries de Presidència, Vicepresidència, Acció Exterior i Acció Climàtica.

Vilagrà ha defensat en la reunió que la candidatura es basarà en criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental, i ha sostingut que s'han de prioritzar les disciplines de neu: "Entenem que aquests són els Jocs del Pirineu", ha remarcat. La consellera també ha assegurat que amb la capacitat hotelera actual és possible "acollir els diferents col·lectius". En la trobada també han especificat els detalls tècnics de les dues consultes que se celebraran el 24 de juliol, una a l'Alt Pirineu i Aran, i una altra a les comarques de Berguedà (Barcelona), Solsonès (Lleida) i Ripollès (Girona).