Diego Pérez de los Cobos no està disposat a assumir cap responsabilitat de res. La declaració d'avui així ho ha evidenciat.

Avui el tinent coronel ha hagut de fer esforços per explicar-se, ha perdut la seguretat que tenia ahir davant el fiscal i ha passat la pilota a la jutgessa que va ordenar impedir el referèndum i al secretari d'Estat de Seguretat. L'advocada del major Josep Lluís Trapero li ha fet perdre els nervis i l'ha posat al llarg de quatre hores entre l'espasa i la paret.

Diego Pérez de los Cobos ha fet servir l'estratègia de passar la pilota cap amunt quan s'ha trobat entre les cordes. Fins al punt que ha dit clarament, molt més clarament del que ho va fer al Tribunal Suprem, qui va ordenar les càrregues: José Antonio Nieto, secretari d'Estat de Seguretat.

 

Quan les preguntes eren concretes sobre les actuacions dels cossos, la resposta ha acabat sent que "no tenia dades objectives". Fins i tot ha arribat a dir que ell no dirigia l'operatiu i que no tenia cap mena d'autoritat sobre cap dels cossos policials per donar ordres.

Per això Tubau s'ha vist obligada a preguntar qui dirigia l'operatiu. I la resposta no podia ser més surrealista: la magistrada Mercedes Armas.

 

L'advocada ha rematat l'interrogatori entrant en el que semblava un cos a cos entre De los Cobos i Trapero. I li ha preguntat, en referència al que va dir ahir sobre prescindir del major en el dispositiu, que, en cas d'haver-lo dirigit ell realment, si l'hauria apartat. I sense sortir del seu nou guió preparat ha dit que no, perquè no és "ningú per demanar que s'aparti a un càrrec policial". 

"Guarda cap rancúnia o animadversió cap al major Trapero?", així ha acabat Olga Tubau l'interrogatori posant la cirereta a quatre hores, durant les quals ha tingut entre l'espasa i la paret Diego Pérez de los Cobos.

 

Ni Cristóbal Martell ni Fermín Morales, advocats de Pere Soler i César Puig, han fet cap pregunta.

La vista està posada ara en Ferran López. Declara aquest dimecres i amb ell es contrastaran totes les informacions que ha donat avui Diego Pérez de los Cobos.