Si la relació entre Sumar i Podemos ha saltat pels aires, la que tenen els comuns amb la sucursal catalana dels morats, Podem Catalunya, podria fer-ho també, i ben aviat. Els fets d’aquesta setmana ja han provocat que Jéssica Albiach es donés de baixa de Podemos perquè el partit té prohibida la doble militància. Des d’aleshores la coordinadora de Podem Cataunya, Conchi Abellán, està fent declaracions que deixen veure una crisi important entre ells i l’espai dels comuns, En Comú Podem (ECP). La seva relació està en perill.

Abellán ha dit a l’agència Europa Press que no vol unitat, sinó que el que vol és “aliança” i ha afegit que des dels comuns se’ls ha acusat de voler trencar la coalició després de les eleccions municipals. La coordinadora del partit ha lamentat, a més, que des d’aleshores ja no se celebren les reunions setmanals que feien habitualment: “Qui trenca és qui em deixa fora”, ha advertit Abellán.

Així doncs, aquesta relació entre comuns i Podemos queda en mans de la militància. Seran els militants els qui decideixin si la coalició amb els comuns es revalida i això s’haurà de fer en el marc de l’Assemblea Ciutadana de Podem, que encara no té data, però que presumiblement serà el gener del 2024. En aquest marc també s’escollirà la nova direcció del partit.

Les posicions dins de Podemos sobre què fer amb els comuns

En l’entrevista amb Europa Press, Abellán explica quines són les posicions dins de Podem respecte a la relació amb els comuns: “Gent que està totalment en contra d’anar amb els comuns, que es vol petar tots els acords; després, hi ha gent que directament vol entregar el partit als comuns, és a dir, entreguem el partit, em dones quatre ‘carguitos’ i ja està”. En el seu cas, Abellán defensa una tercera via que seria la de teixir aliances, però ha advertit que s’ha de complir amb el que estableix el darrer full de ruta aprovat per Podemos: amb “autonomia, respecte i no a la doble militància”.

El 14 de novembre passat van dimitir 13 membres de la direcció i l'executiva de Podem Catalunya després de ser expedientats i suspesos cautelarment de militància per defensar al juny la "unitat" amb Sumar, en un moment en què Podem estava negociant si s'unia o no al projecte de Yolanda Díaz i en quines condicions.

Abellán ha assegurat que el manifest que van publicar aquestes 13 persones "va perjudicar l'acord" de Podem amb Sumar i que van generar una situació incòmoda al partit, i ha detallat que ella mateixa va demanar que no es tragués cap manifest perquè s'estava ultimant un acord aquest mateix dia i qualsevol posicionament podia afeblir la negociació.

Després, va haver-hi 25 militants que van demanar per carta l'expulsió d'aquestes 13 persones, per la qual cosa es va procedir a incoar un expedient que haurà de resoldre la Comissió de Garanties Estatal del partit, cosa que pot trigar entre dos i cinc mesos, ha concretat la coordinadora de Podem, que confia que no se'ls expulsi: "Segurament serà una inhabilitació o un capot de 'escolta, a la premsa no es deixarà anar la merda del teu partit'".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!