La líder dels comuns al Parlament i coordinadora de CatComú, Jéssica Albiach, s'ha donat de baixa de Podemos per la prohibició de doble militància entre dues formacions estipulada pels morats, informa l'agència ACN aquest dimarts. Albiach va prendre la decisió la setmana passada, una decisió que ha transcendit el mateix dia que Podemos hagi anunciat que els seus cinc diputats al Congrés dels Diputats marxen del grup parlamentari de Sumar. Albiach tenia pendent fer el pas des que Podemos va prohibir la doble militància, en una maniobra dels de Ione Belarra per protegir el seu espai davant l'avenç dels de Yolanda Díaz. El cisma entre les dues formacions s'ha accentuat avui amb el pas dels cinc diputats dels primers al grup mixt a la cambra baixa espanyola.

Per la seva banda, la coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, ha defensat la ruptura de Podemos amb Sumar, amb la decisió d'abandonar el grup de Sumar al Congrés i que els seus diputats passin al Grup Mixt amb el BNG, Coalició Canària i UPN: "No és per la pasta, hem vingut a fer política".

En unes declaracions a Europa Press, la coordinadora autonòmica dels morats ha explicat que el detonant d'aquesta decisió ha estat que Sumar "va dir que no" a què l'exministra de Podemos i diputada a la cambra baixa, Ione Belarra, intervingués en una compareixença aquest dimarts en el congrés del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, sobre Israel i Palestina. "Ja em va semblar greu quan hi va haver el veto que Ione no parlés. Però si a sobre ni tan sols es consensua el que es dirà, encara és pitjor", ha lamentat Abellán, que ha assegurat que les declaracions en aquesta compareixença no representen la posició de Podem sobre el conflicte a Palestina. Abellán ha explicat que el partit ha convocat una reunió urgent de l'executiva estatal: "No tenia sentit continuar en un grup on no tenim ni veu, ni vot, ni capacitat, ni res".

Abellán ha acusat Sumar d'estar "empenyent directament a trencar el grup" i que Podem en sortís, ja que no els permetia tenir la signatura per poder presentar lleis pròpies, ni exercir funcions de portaveu, ha detallat. "No m'estàs deixant realment fer política i per a això no estem. No calen els diners del grup parlamentari, no cal la pasta, hem vingut a fer política i des del grup mixt farem molt més", ha subratllat. Abellán ha destacat que els cinc vots de Podem "seran més importants encara, ja que no seran mitjançant Sumar", per la qual cosa el govern espanyol haurà de negociar amb ells per poder aprovar iniciatives al Congrés.

El PSOE admet "la mala notícia"

De fet, el portaveu del Grup Socialista al Congrés, Patxi López, ha admès aquest dimarts que la decisió de Podemos de deixar el grup pluriestatal de Sumar per saltar al Mixt "no és una bona notícia", però ha dit que confia que el partit que lidera l'exministra Ione Belarra no entorpirà l'actuació del govern de coalició. "No és mai una bona notícia la divisió de l'esquerra, perquè quan es divideix l'esquerra, guanya més la dreta", ha reconegut López en declaracions al Congrés després de ser preguntat per aquesta qüestió. Això sí, s'ha mostrat "convençut que ningú de l'esquerra ni alentirà ni paralitzarà l'actuació d'un Govern progressista".