Més ministres espanyols a la llista d'espiats? Aquesta és la sospita del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). El servei d'intel·ligència ha trobat rastres del programa espia Pegasus al mòbil del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, segons publica El País. Si el CNI acaba confirmant les seves sospites, s'hauria de sumar un membre més del govern espanyol a la llista de víctimes de ciberatacs. Tot plegat demostraria que l'escletxa de seguretat al voltant de l'Executiu seria encara més important, després que la mateixa Moncloa anunciés que els telèfons del president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles havien estat espiats amb Pegasus, el mateix programari utilitzat contra un gran nombre de polítics, activistes i advocats independentistes en el cas conegut com a CatalanGate

El CNI ha estudiat dos telèfons de Grande-Marlaska davant la possibilitat que el programari espia que ja s'havia colat en els mòbils d'altres membres del govern espanyol ho hagués fet en el seu. Segons informa El País, les forces de seguretat han estudiat el telèfon actual del ministre d'Interior i el que feia servir durant el maig del 2021. És en aquest darrer mòbil en què s'han trobat rastres de Pegasus, que s'ha d'acabar de confirmar l'atac i conèixer-ne l'abast. El govern espanyol s'ha compromès a informar dels resultats de les anàlisis forenses que s'estan fent en els telèfons dels membres de l'Executiu quan la investigació acabi. 

El servei d'intel·ligència espanyol apunta que el ciberatac va tenir lloc el mateix mes que va succeir el de Pedro Sánchez, el maig del 2021. Aquestes dates coincideixen amb diversos fets, com la crisi diplomàtica amb el Marroc o la preparació dels indults als presos polítics. 

Incomoditat del CNI 

El CNI treballa per desxifrar si hi ha més mòbils punxats a La Moncloa mentre les seves relacions amb el govern espanyol es ressenten. D'ençà que va esclatar l'escàndol del CatalanGate, el servei d'intel·ligència ha considerat que l'Executiu de Sánchez no gestionava bé la situació i els col·locava a ells com a cap de turc. Però aquesta tensió ha arribat a un nou nivell quan el ministre Bolaños va anunciar dilluns que el mateix programari usat per espiar independentistes havia estat trobat en els mòbils d'alguns membres del govern espanyol. Des del CNI es considera que se'ls ha deixat desprotegits en revelar una escletxa de seguretat tan greu com aquesta. 

La incomoditat del CNI, lluny de decréixer, va a més. Especialment, quan aquest dijous la seva directora, Paz Esteban, està citada a comparèixer al Congrés a porta tancada. El que es tracti en aquella reunió no es podrà traslladar a ningú, ja que els diputats estan subjectes a una llei franquista que els impedeix explicar el que digui la cap del CNI, però, tot i això, el servei d'Intel·ligència està molest per la presència de partits independentistes en aquesta compareixença.