El fins fa poc pres polític Josep Rull ha deixat en evidència el president espanyol, Pedro Sánchez, pel discurs que ha fet a l'ONU, on ha assegurat que la democràcia està amenaçada. Rull ha considerat que, venint d'Espanya, el discurs de Sánchez no és gens creïble, tal com funciona la política del país.

"Gosa donar lliçons de democràcia el cap de govern d’un Estat amb presos polítics, exiliats i una ofensiva judicial desbocada per reprimir la dissidència política per mitjà de la vulneració més infame dels drets i les llibertats fonamentals. Zero autoritat moral i política. Zero", ha manifestat Rull.

Josep Rull

 

Sánchez va advertir dimecres davant de la Assemblea General de l'ONU que la democràcia al món, "sens dubte", està amenaçada, i davant d'això va demanar a la comunitat internacional protegir-la i fer front als extremismes i als qui criden a l'odi.

La seva preocupació per la situació de la democràcia al món va venir de la mà d'una anàlisi de la situació a l'Afganistan, davant de la que va dir que la població evacuada és víctima "del terror associat al fanatisme i l'extremisme i de la manca d'un estat fort que alimenti una societat lliure".

Davant això, va fer una crida a la comunitat internacional per defensar estats sòlids i amb recursos que garanteixin el benestar de la ciutadania segons valors de justícia, progrés i igualtat, i a defensar també la democràcia "com a única alternativa davant de qualsevol deriva totalitària, excloent i intolerant".

Després de lamentar les dificultats especials per a les dones i les nenes en aquell país, va recordar que la crisi afganesa ha servit perquè alguns qüestionin la manera en què determinats països participen en l'escenari internacional. "Davant aquestes veus, vull declarar avui aquí que el model democràtic és l'únic que garanteix la defensa i protecció dels drets humans i de les llibertats individuals, i que continuarà sent el far i guia de la nostra actuació", va proclamar.

"És una lluita diària contra els qui volen imposar la desigualtat beneficiant a uns pocs, els qui busquen excloure o culpar a les minories més vulnerables, els qui anomenen a l'odi per raons d'origen, sexe o creença, els qui apel·len a murs i fronteres per impedir l'avenç de les idees d'igualtat, llibertat i fraternitat", va exposar Sánchez. De tot això, la seva conclusió: "sens dubte, la democràcia està amenaçada".

Sánchez va llançar aquesta advertència en la seva intervenció en l'obertura del 76 període de sessions d'aquest organisme de Nacions Unides (amb el secretari general de les quals, Antònio Guterres, es va reunir poc abans) i davant del qual va contreure dos compromisos que ja havia avançat.

En concret, que Espanya augmentarà la seva donació de vacunes al mecanisme COVAX en 7,5 milions de dosi en el primer trimestre de 2022 (fins a sumar un total de 30 milions) i que contribuirà amb 30 milions d'euros al fons d'adaptació per fer front al canvi climàtic.