El règim dels talibans ha tancat el Ministeri d'Assumptes de la Dona de l'Afganistan, i l’han reemplaçat per un per a la Promoció i el Foment de la Virtut i la Prevenció del Vici, segons ha detallat l'agència de notícies afganesa Khaama Press citada per Europa Press.

Aquest Ministeri de la Virtut i el Vici ja era un dels més estrictes a l'Afganistan dominat pels talibans dels anys 90, encarregat d'assumptes com la vestimenta, l'aparença física i el comportament dels ciutadans. Val a dir que una agència similar existeix a l’Aràbia Saudí.

Segons la cadena BBC, en el passat aquesta oficina s'encarregava de desplegar una mena de "policia de la virtut" que assegurés el compliment de l'estricta interpretació talibana de la xària, la llei islàmica i es coneixia per accions com pegar a dones que no anessin vestides d’acord amb els cànons talibans o que caminessin pel carrer sense anar acompanyades d'un home del seu cercle familiar.

Educació només per a nois

La notícia es va conèixer divendres, el mateix dia que els talibans van ordenar a tots els estudiants homes de secundària tornar a les classes a partir d’aquest dissabte, una mesura que exclou les dones. La UNICEF va emetre ahir un comunicat reclamant que no es deixi les dones fora de la reobertura dels col·legis, si bé celebren la tornada a les classes dels estudiants.

"Estem profundament preocupats perquè no es permeti la tornada a classe de moltes nenes en aquest moment", ha declarat la cap d'UNICEF, Henrietta Ford. "Cada dia que les nenes passen sense educació és una oportunitat perduda per a elles, les seves famílies i les seves comunitats", ha incidit Ford.

Abans de l'anunci del dissabte, el Ministeri d'Educació afganès havia assenyalat que tots els estudiants podrien reiniciar els seus estudis, si bé únicament en classes segregades per sexe i en la qual les dones vestissin amb burka, segons va recollir l'agència alemanya de notícies DPA.

Visats per a les dones

Precisament, dijous passat, l'Eurocambra va reclamar donar visats especials a les dones afganeses i que els estats de la Unió Europea revaluessin les sol·licituds que han denegat a ciutadans afganesos. En una resolució aprovada per 536 vots a favor, 96 en contra i 50 abstencions, els eurodiputats insten la UE i els estats membre a "col·laborar per seguir evacuant ciutadans de la Unió i afganesos en situació de risc".

El text també assenyalava que cal establir un "compromís operatiu" amb el govern talibà per a qüestions logístiques i humanitàries, però que en cap cas es compleixen les condicions per al seu "reconeixement polític". A més, la resolució demana a la Unió Europea que doni suport als països veïns de l'Afganistan i la creació de corredors humanitaris.

 

Imatge superior Un nen s'apropa a un talibà armat a Kabul / Efe