Tot i les repetides crítiques dels alcaldes per poder gestionar el seu propi romanent municipal, el govern espanyol es manté inamovible: la gestió del superàvit per fer front a la crisi del coronavirus passarà per Madrid. L'anunci ha fet esclatar la indignació a les xarxes i el president Carles Puigdemont ha deixat en evidència el govern de Sánchez i la seva gestió centralitzada.

El president a l'exili els ha titllat de "republicans monàrquics", referint-se a la implicació de l'executiu espanyol en la fugida del rei emèrit, i ha assenyalat la centralització creixent per part dels qui s'autoanomenen "l'Estat més descentralitzat d'Europa". Puigdemont ha denunciat que en la relació amb els ajuntaments no hi ha "ni diàleg, ni unitat, ni progrés, ni subsidiarietat", tot i autodenominar-se "el govern més progressista de la història".

La gestió del superàvit pel coronavirus

A mitjans de juliol, el govern espanyol ja va anunciar que només entregaria als municipis el 35% del seu superàvit en un període de dos anys. Finalment, a principis d'agost, l'executiu va arribar a un acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Provincies (FEMP) perquè des de l'estat s'utilitzessin els estalvis dels ajuntaments per fer front a la crisi, i es tornarán en un període de 15 anys. Des de la Moncloa, aquest acord es va vendre com un fet positiu pels ens locals perquè els faria estalviar els interessos que els cobren els bancs per ingressar-hi els romanents.

Moltes han estat les veus crítiques amb aquesta decisió de centralitzar els recursos locals. L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya s’oposen frontalment a aquesta mesura, ja que consideren que els consistoris han de poder accedir als seus romanents per poder fer front a l'emergència econòmica i sanitària que s'ha desencadenat per la Covid-19. Per aquest motiu, l'11 de juliol van presentar una moció contra l'acord segellat entre el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

De manera individual, els alcaldes dels municipis catalans també han anat alçant la veu per reclamar al govern espanyol que rectifiqui. Fins i tot els batlles socialistes també s'han desmarcat de la decisió de Sánchez.