Continua creixent la polèmica per l'acord del govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa cedir part del romanent dels municipis a l'Executiu de Pedro Sánchez per fer front a la crisi del coronavirus.

Aquest dimarts, molts alcaldes, entre ells els de les grans ciutats catalanes, reclamaven al govern espanyol que rectifiqués i avisaven que no tenen intenció de cedir els seus estalvis. A aquest posicionament, s'hi van anar sumant veus de consistoris d'arreu d'Espanya del PP, Ciutadans, Vox, ERC, BNG, PNB i, fins i tot, de Podemos, socis de govern de Sánchez.

El futur d'aquesta mesura encara s'ha complicat més en rebre l'oposició per part d'alcaldes de les pròpies files socialistes, que fins ara s'havien mantingut en silenci. Entre aquells que ja han donat la seva negativa a cedir voluntàriament el superàvit, hi ha el president de la diputació de Terol, Manuel Rando, l'alcalde de Dènia, Vicente Grimalt, o el de San Sebatián de los Reyes (Madrid), Narciso Romero.

Des de la Diputació de Terol, defensen que "no és el moment" i que, ara mateix, els "és més útil tenir el romanent que cedir-lo". "Si entreguéssim la totalitat del superàvit, que és el que diu el Reial Decret, no podríem realitzar importants inversions", avisen en declaracions a El Independiente.

L'alcalde de Dènia ha criticat la mesura en una entrevista a Ràdio Alicante. "Estem perquè ens deixin, no per deixar", es queixava, demanant "posar en context" cada municipi. El consistori socialista de San Sebatián de los Reyes també ha anunciat públicament la seva negativa i ha optat per invertir el superàvit en un "ambiciós" pla d'inversions de 95 milions d'euros.