Els alcaldes de les grans ciutats catalanes han reclamat al govern espanyol que rectifiqui l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa cedir part del romanent per fer front a la crisi del coronavirus i han avisat que no tenen intenció de donar els seus estalvis al govern espanyol. "La ministra d'Hisenda s'ha equivocat, no entenc la seva actitud antimunicipalista i tancada al diàleg", ha carregat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), en una entrevista a Catalunya Ràdio. Colau, que ha reclamat poder fer ús de la totalitat dels romanents de la ciutat, ha avisat que Barcelona "farà dèficit sí o sí" per la caiguda d'ingressos que han patit pel coronavirus.

Colau, amb entre 165 i 230 milions d’euros de romanent, ha expressat una "incomprensió absoluta" per l'actitud "centralista" del govern espanyol i ha demanat modificar la normativa perquè els ajuntaments disposin de "tot el seu potencial financer". En aquest sentit, ha apuntat que aquesta mesura ja formava part de l'acord de govern entre PSOE i Podem i ha exigit "el seu compliment".

Badalona

L'alcaldessa de Barcelona no és l'única descontenta amb l'acord del govern espanyol. També l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), s'ha queixat a Catalunya Ràdio de la proposta, que ha avisat que no entomarà. "Això no és cosa de partits, aquí el govern espanyol i el PSOE han pres aquesta mesura inacceptable en contra de gairebé tothom", ha apuntat.

El batlle de Badalona, que ha detallat que disposa de 133 milions d'euros de romanent que preveu revertir a la població "dins de la legalitat", s'ha referit a la llei d'estabilitat pressupostària –coneguda com a 'llei Montoro'- en la que s'empara el govern espanyol per proposar la mesura, i ha dit que la norma "no va néixer amb aquest esperit". A més, ha assegurat que "no és la Bíblia" i s'hauria de canviar els punts que siguin "injustos".

Reus, Lleida i també València

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer (JxCAT), també s'ha queixat de la proposta i ha advertit que els 2 milions que té de romanent els destinarà "directament" als ciutadans de Reus. L'alcalde també ha aprofitat per demanar una reunió a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En un sentit similar s'ha expressat el batlle de Lleida, Miquel Pueyo (ERC), que ha qualificat la mesura de "confiscació". El cas de Lleida, però, és diferent, ja que no disposen de superàvit sinó que tenen un dèficit de 175 milions. Per a Pueyo això fa la seva situació "encara més dramàtica" i ha remarcat que serà "absolutament injust" que els ciutadans de Lleida, que "contribueixen amb ingressos a l'Estat", rebin "exactament zero euros" per fer front al coronavirus.

Més enllà de Catalunya, l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), ha exigit la modificació de l'acord i ha avisat al PSOE que "no podrà seguir amb aquesta actitud". A més, ha lamentat que des del govern espanyol es tingui un tracte "paternalista" amb els ajuntaments.

La negociació "ha de continuar"

Tots els alcaldes han coincidit també en què la negociació "no ha acabat i haurà de continuar", ja que aquest decret llei s'haurà de convalidar al Congrés dels Diputats, on només comptaria amb el suport dels socialistes i per tant no prosperaria. En aquest sentit, Colau, que ha estat molt crítica amb la proposta, ha aposat per tirar endavant un nou acord tramitant-lo com a llei i podent fer-hi esmenes, cosa que creu que podria "reconduir" la negociació.