Espanya ha entrat oficialment en recessió tècnica, després que el PIB s'enfonsés un 18,5% el segon trimestre, segons dades publicades avui per l'INE. El desastre, provocat principalment per l'aturada de l'activitat per frenar la pandèmia del coronavirus, ha suposat l'enfonsament més fort per a l'economia espanyola en un trimestre, almenys des de la Guerra Civil. Les dades de l'INE comencen l'any 1970, i no hi ha una caiguda d'aquestes magnituds en tota la sèrie històrica. 

Aquesta caiguda del PIB se suma a la del trimestre anterior, de gener a març, quan va caure un 5,2%. Sumant les caigudes, la primera meitat de l'any Espanya ha perdut gairebé una quarta part del PIB per la pandèmia (22,7%), fet que equival a uns 300.000 milions d'euros.

Cauen els indicadors

Aquest segon trimestre, tots els indicadors fan aigües. S'ha produït un enfonsament del consum de les llars del 21,2%, sense precedents en la sèrie històrica. 

La inversió, per la seva banda, va registrar en el segon trimestre una retallada històrica del 22,3%, amb caigudes de l'entorn del 25% o superiors tant en el cas de la inversió en habitatge com en maquinària i béns d'equip.

Per contra, la despesa pública va augmentar entre abril i juny un 0,4%, molt menys del que ho va fer en el primer trimestre (1,8%), mentre que la despesa en consum de les institucions sense ànim de lucre i el servei de les llars va avançar un 0,5%, tres dècimes menys que en el trimestre precedent.

L'ocupació, en mínims

L'ocupació és de les variables més minvades en moments de crisi. En aquesta situació, és important tenir en compte les hores treballades, ja que com apunta l'INE, "es considera que aquesta variable, enfront dels llocs de treball equivalents a temps complet, és la que reflecteix de manera més clara els efectes induïts en l'ocupació per la pandèmia i les mesures adoptades per combatre els seus efectes".

D'aquesta manera, doncs, l'ocupació en termes d'hores treballades va caure en el segon trimestre un 21,4% respecte al trimestre anterior. En termes interanuals, les hores treballades decreixen un 24,8%, una taxa 20,6 punts inferior a la del primer trimestre. Per la seva banda, els llocs equivalents a temps complet retrocedeixen un 18,5%, és a dir, 17,9 punts menys que en el primer trimestre, fet que suposa que en un any s'han destruït gairebé 3,4 milions de llocs de treball a temps complet.

Recessió

Amb aquestes xifres Espanya entra en recessió tècnica, després de dos trimestres de caigudes, i és la tercera vegada en el segle XXI que l'economia espanyola afronta una recessió: durant la crisi de 2008 va entrar-hi en dues ocasions, la primera vegada en el quart trimestre del 2008 i la segona en el segon trimestre del 2011. 

Val a dir que la caiguda espanyola és molt més gran que la d'altres economies europees. Alemanya, per exemple, ha caigut un 10,1% el segon trimestre, segons les dades que s'han conegut fa unes hores. En el cas de França, la reducció és del 13,8%. Les explicacions a la situació espanyola serien la d'un confinament més dur i l'estructura de l'economia nacional, molt intensa en serveis, un sector més sensible al confinament i a les restriccions de mobilitat.