Moltes cases estan quedant sota del magma, però la ministra espanyola de Turisme ja ha intentat veure com es pot treure un profit econòmic de l'erupció del volcà a La Palma (Canàries). Reyes Maroto ha apostat perquè aquest desastre natural serveixi de "reclam" turístic i ha defensat que els turistes puguin veure de prop aquest "espectacle tan meravellós de la natura".

Un oportunisme que no ha agradat gens al president Carles Puigdemont. Quan ha vist la notícia ha atacat ràpidament a la ministra: "Entra en erupció un volcà i el govern espanyol hi veu una oportunitat turística", ha escrit a Twitter.

TUIT Carles Puigdemont Volcà La Palma

Puigdemont li ha donat una volta al tema i l'ha portat cap a Catalunya. D'aquesta manera, s'ha referit a l'executiu de Pedro Sánchez com "el mateix govern que pensa que els catalans, en realitat, el que volem és el traspàs de l'aeroport i quatre euros més (sense passar-se, naturalment)".

Les paraules del president semblen una referència clara a la taula de diàleg, sobre la qual el govern espanyol insisteix constantment en el fet que ni l'autodeterminació ni l'amnistia estaran mai a l'ordre del dia. En canvi, es mostren disposats a parlar de tot, com ara el futur de l'aeroport del Prat.

Torra, contundent

Per la seva banda, el president Quim Torra també ha reaccionat a les declaracions de Maroto. Torra s'ha mostrat molt contundent i ha sol·licitat "la dimissió immediata d'aquesta ministra per unes declaracions tan lamentables". "El meu suport al poble canari en aquests moments", ha afegit en una piulada.

En l'àmbit espanyol també s'han queixat de les paraules de Maroto alguns membres de l'oposició, com el secretari general del PP, Teodoro García Egea, com el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal. "Algú em pot confirmar que la ministra ha dit això mentre centenars de persones perden tot el que tenen?", ha dit el popular, mentre que l'altre polític ha retret la "manca de sensibilitat" i la "irresponsabilitat" de la titular de la cartera de Turisme.

TUIT Quim Torra Volcà La Palma

Junt amb aquestes paraules, Maroto també s'ha adreçat a les persones que tenien o es troben de viatge per oci a l'illa, a les quals ha intentat tranquil·litzar. Ha assegurat que poden continuar viatjant a La Palma sense problema, amb l'afegit que podran gaudir de quelcom "inèdit", així com "veure-ho en primera persona".

Però l'allau de crítiques ha obligat la ministra a matisar la seva postura. Ha remarcat que actualment està enfocada en "els afectats i les víctimes" i ha justificat les seves declaracions assegurant que està "pensant en com recuperar aquesta normalitat que la naturalesa ha canviat".

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont / Europa Press