Després de la primera taula de diàleg d'aquesta legislatura entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat, queda la incògnita de quan es tornaran a reunir i si hi haurà algun avenç properament. Des de l'executiu d'espanyol ho tenen clar: no hi haurà taula fins que no hi hagi un pròxim acord.

Així ho ha detallat la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en una entrevista amb El Periódico. "En el moment en què tinguem el pròxim acord, ens tornarem a veure", i ha assegurat que es continuaran reunint de manera periòdica tot i que encara no sembla que hi hagi data per la propera trobada. 

La portavoz del Gobierno y ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez y loa ministro de la Presidencia, Félix Bolaños  y Universidades, Manuel Castells

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez.  

Una primera trobada per "acostar posicions"

Segons Rodríguez, la taula de diàleg del passat dimecres va ser una primera trobada per "acostar posicions i concloure que el govern espanyol i el Govern tenen clar que s'ha d'avançar i superar una situació de fractura política i social". Tanmateix, contràriament d'això, els va servir per constatar de les diferències abismals entre els objectius dels dos governs.

Mentre la proposta del govern català era l'amnistia i l'autodeterminació, des de la Moncloa ja van deixar clar que cap de les dues coses era una opció. "Creiem que cal superar el conflicte polític apostant per la superació definitiva de la pandèmia i la recuperació. Volem que Catalunya torni a ser el motor econòmic que acompanyi la modernització de tot Espanya", ha afegit Rodríguez tot contraposant-ho a la proposta del Govern.

El veto de Junts a la taula

Un altre dels titulars que va deixar la taula de diàleg va ser l'absència dels membres de Junts. Segons la ministra de Política Territorial, la interlocució vàlida és la de Govern. "Ens relacionem amb les institucions", ha defensat.

Segons Junts, però, no era una qüestió de noms sinó de la proposta del partit del president Carles Puigdemont. Tal com va assegurar el secretari general, Jordi Sànchez, se'ls va vetar des de la Moncloa per ser "la veu de la no-renúncia" i voler portar "llum i taquígraf" a la reunió. Així mateix, des de les files de Junts també van descartar que això hagi provocat una crisi interna de Govern. "No aconseguireu destruir la unitat del 52%", va assegurar.

Jordi Sanchez Consell Nacional Junts / Junts Twitter

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en el Consell Nacional del partit. / Junts

Sànchez va refermar el compromís, la lleialtat i respecte cap als socis de Govern. "Mai Junts per Catalunya qüestionarà la legitimitat del president Aragonès per les decisions que ha pres", ha assegurat, i s'ha posat a la disposició d'Aragonès perquè convoqui els membres de Junts i es torni a teixir la unitat, també de cara a aconseguir uns pressupostos de l'Estat justos amb Catalunya. Això sí, tot i no traçar línies vermelles, Sànchez ja ha advertit que no els aprovaran "a canvi de res".

Imatge principal: La taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol, a la Generalitat. / Efe