El catedràtic de Dret Constitucional i exmagistrat del Tribunal Constitucional Joaquín Urias ha denunciat aquest dilluns que fa més de 1.000 dies que el Congrés dels Diputats i el Senat no renoven el Consell General del Poder Judicial, òrgan que s'encarrega de designar, entre altres funcions, els magistrats que ocupen les principals instàncies judicials, principalment el Tribunal Suprem i els tribunals superiors de justícia de les diferents comunitats autònomes.

Urias ha manifestat el seu descontentament amb una piulada al Twitter, on ha argumentat que no s'ha renovat encara perquè "va guanyar les eleccions l'esquerra". El catedràtic també ha exclamat que el més terrible és que "la majoria dels jutges espanyols demanen que no es renovi i no es compleixi la Constitució, no sigui que treguin els seus".

Tuit Urias 1

El primer tuit de l'exmagistrat del TC denunciant la no renovació del CGPJ

12 vocals escollits pels jutges

El jutge i professor Luís Sanz ha titllat de "falses" les paraules d'Urias i ha dit que "volem (els jutges) que es renovi i es compleixi la Constitució, és a dir, que 12 dels vocals siguin escollits pels jutges i 8 pel Congrés i el Senat, tal com desprèn la sentència interpretativa del TC del 13 /8/ 86".

Urias l'ha respost afirmant que les paraules de Sanz "confirmen" el que deia l'exmagistrat del Tribunal Constitucional, és a dir, que perquè no hi hagi majoria d'esquerres al CGPJ "proposen que no es renovi ni es compleixi la Constitució, mentre es redacta una nova llei que els hi doni el control".

Tuit Urias 2

Urias responent a Luís Sanz

PSOE i PP, sense posar-se d'acord

En aquests moments el CGPJ, presidit per Carlos Lesmes, fa més de 1.000 dies que està en funcions, amb una majoria de magistrats conservadors, pactats entre el PP i el PSOE l'any 2013, quan els populars tenien majoria absoluta. El Partit Popular no vol perdre el control del poder judicial, mentre que demanen que dotze vocals judicials siguin assignats per la mateixa carrera judicial en comptes de pel Parlament, és a dir, pels partits polítics, tal com està reclamant Europa.

Els socialistes també acusen els populars de bloquejar la renovació, tot i que l'exministre de justícia Juan Carlos Campo i el dirigent popular Enrique López, van fracassar en la missió d’aconseguir un pacte. Ara serà el torn de la nova ministra amb aquesta cartera, la Pilar Llop, que haurà de seguir treballant per aconseguir un acord entre les dues formacions majoritàries al Congrés, ja que per la seva aprovació es necessiten els vots favorables dels 2/3 del plenari.

El dilluns vinent, el president del CGPJ, Carlos Lesmes, farà el discurs inaugural del nou any judicial, juntament amb el rei Felip VI. L'any passat, Lesmes ja va reclamar la renovació de l'òrgan, descrivint la situació com a "perillosa anomalia". També associacions de jutges com Jutgesses i Jutges per a la Democràcia reclama que el Partit Popular deixi de "segrestar" el Consell.

 

Imatge principal: El jurista Joaquín Urias / Sergi Alcàzar.