La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no avança ni avançarà. Així ho ha posat de manifest el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la matinada d'aquest dissabte ha lamentat que no troba en el PP "cap voluntat" per renovar el CGPJ i altres òrgans constitucionals. Sánchez ha assumit que ara per ara no hi ha possibilitat d'arribar a un acord, per la qual cosa no té intenció de trucar ara al líder del PP, Pablo Casado, per provar de desencallar la negociació.

Des d'en Silicon Valley (Califòrnia), última pareda de la seva gira pels Estats Units, Sánchez ha acusat el PP de mantenir un "bloqueig que no té sentit", un bloqueig que manté al CGPJ amb el seu mandat caducat des de fa 961 dies, i que, al seu entendre, suposa, un incompliment constant de la Constitució.

Complir la Constitució

El president, en una conversa informal amb periodistes, que el Govern entén que el PP ha pres una "decisió política" i ha donat per impossible un acord en aquest context, ja que això exigiria, al seu parer, que els 'populars' es moguessin de la seva posició actual. Sánchez ha arribat a aquesta conclusió després dels contactes que ha mantingut el seu ministre de Presidència, Félix Bolaños, amb responsables del PP, en els quals ha constatat que "no sembla que hi hagi cap voluntat del PP de complir la Constitució".

A l'inici del seu viatge a EE. UU., el president espanyol ja va deixar clar que no té intenció de recuperar la reforma que al seu dia van registrar el PSOE i Unidas Podemos per reduir la majoria necessària per elegir en el Parlament als nous membres de l'òrgan de govern dels jutges, i evitar haver de comptar amb el PP.

Pablo Casado juliol 2021 EfePedro Sánchez no té intenció de trucar a Pablo Casado per abordar la renovació del CGPJ / Efe

El PP, que reflexioni

D'aquesta manera, la seva actitud continuarà sent la de continuar fent crides al PP a què reflexioni i a què s'avingui a tancar amb el govern un acord per designar els nous vocals, com s'ha anat fent fins ara. En tot cas, i després de diversos intents fallits de reprendre aquesta negociació, que s'allarga ja des de fa dos anys i mig, Sánchez no té intenció ara d'aixecar el telèfon per provar de desencallar personalment les negociacions amb Casado.

"Ja hem tingut aquesta conversa, el ministre de la Presidència ha parlat amb el PP, i clarament ens han traslladat quina és la seva posició. El que puc fer és una crida de nou a què complim la Constitució. Tant de bo al setembre el PP reflexioni i puguem produir aquest relleu tan necessari", ha insistit, en ser preguntat de nou sobre això.

Contacte fracassat

L'última vegada que va cridar a Pablo Casado per parlar d'aquest assumpte, el febrer de 2021, la seva conversa va derivar en què Bolaños --llavors com a secretari general de la Presidència-- i el 'número dos' del PP, Teodoro García Egea, van estar a punt de tancar un acord. No obstant això, tot va saltar pels aires una vegada més, en aquesta ocasió, després del vet dels populars a dos dels candidats proposats per socialistes i morats.

"Si em pregunten quina mesura prendré, simplement recordar a l'oposició que ha de complir la Constitució, que si estem obligats a complir sempre, en aquests temps de pandèmia encara hem de fer-ho més perquè l'important és reforçar les institucions per al correcte funcionament de la democràcia", ha recalcat, descartant així un 'pla b'.

 

Imatge principal, Pedro Sánchez en la roda de premsa de valoració de la gira per Estat Units celebrada en Silicon Valley / Efe