En plena pugna per la renovació del Consell General del Poder Judicial, que porta gairebé dos anys en funcions amb el mandat caducat, la judicatura fa un moviment. El CGPJ ha fet públic aquest divendres els resultats d'una enquesta realitzada per Metroscopia, segons la qual el 99% dels membres de la carrera judicial "diuen sentir-se totalment independents per a prendre decisions en l'exercici de la seva funció jurisdiccional". Una gran majoria dels magistrats enquestats diu que mai no ha rebut ni "suggerències" ni "pressions". Això sí, volen nomenar els vocals ells, no els polítics. El sondeig també pregunta sobre la carpeta catalana: la majoria creu que el judici del procés "ha reforçat la imatge de la justícia a Espanya i Europa".

L'enquesta, realitzada entre el 8 i el 22 de setembre amb una mostra del 20% de la carrera judicial, mostra que els jutges se senten independents. Tot i això, el 83% considera que "tots els governs, sigui quina sigui la seva ideològica, mostren més interès en controlar la justícia que a proporcionar-li els mitjans que la facin més àgil i eficaç". Això sí, el 86% rebutja la idea que estiguin intervenint, amb les seves decisions, en matèries exclusivament polítiques.

També envia un missatge a qui el vulgui escoltar: gairebé el 90% creu que "els polítics eludeixen la seva responsabilitat i opten per judicialitzar assumptes complexos en lloc d'assolir pactes i acords". És el mateix percentatge que aposta perquè els dotze vocals del torn judicial del CGPJ tornin a ser designats de manera directa per part de jutges i magistrats, i no per part del Congrés i el Senat.

Pel que fa al judici del procés, també hi ha una majoria que creu que ha reforçat la seva imatge portes endins i portes enfora. Fins al 68% dels enquestat considera que l'ha reforçat a Espanya i fins al 59% considera que ho ha fet a Europa. El 23% considera que ha quedat "debilitada" a Europa i el 21% que ho ha quedat a Espanya.

Aquesta enquesta arriba després que el PSOE i Unidas Podemos hagin impulsat una reforma de la llei orgànica del poder judicial per a renovar el CGPJ amb majoria absoluta, en lloc de tres cinquens, davant del bloqueig absolut del PP de Pablo Casado.