Correspon a l'Estat fer passes per reconduir la tensió institucional entre els governs espanyol i català. Així ho creu la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que aposta pel "retorn" a una democràcia ara "no hi és" a Catalunya, el que exigeix permetre la investidura d'un nou president i l'alliberament dels presos polítics.

Després de l'aposta pel diàleg i la negociació del president Puigdemont, Ponsatí ha parlat de la necessitat d'un "canvi d'actitud política", que ha de passar per "aturar la repressió" i que s'arxivin les causes dels independentistes. En aquest sentit, Ponsatí s'afegeix a la via del president encara que matisa que qui ha de prendre la iniciativa és l'Estat.

"Els que han reprimit l'han de revertir", ha exposat Ponsatí en una clara referència al govern de Rajoy. En una entrevista a Els Matins de TV3, la consellera refugiada a Escòcia ha exposat que no correspon als independentistes tendir ponts per "reconduir" la situació, sinó que aquest és un paper que correspon a l'executiu espanyol.

Mentre es recompon la situació política, Ponsatí considera que cal perseverar per investir un nou president i recuperar les institucions intervingudes. Per això, ha exigit al Parlament una "actitud decidida" i no caure en el "xantatge" per poder fer un pas endavant i investir Jordi Sànchez.

Càrrega contra Llarena

Ponsatí, que acudeix de nou davant del tribunal escocès aquest dijous, ha recordat que la seva causa encara està en una fase preliminar i que, segons ha pogut saber pel seu advocat, encara queden "bastantes setmanes" perquè la justícia s'expressi sobre la seva possible extradició.

Encara en l'àmbit judicial, però de tornada a Espanya, la consellera no ha dubtat a carregar contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Ponsatí ha parlat sense embuts d'una "ficció absoluta", una "novel·la que escriuen jutges polititzats", en una referència també dirigida a la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que porta la causa del major Trapero. La consellera creu que les acusacions no tenen "cap tipus de fonament" i que responen a una voluntat de "represàlia política".