El president Carles Puigdemont ha exigit de nou diàleg a Espanya, aquest cop des de Berlín en una roda de premsa plena de gom a gom, 24 hores després de sortir de la presó de Neumünster. Ha reclamat diàleg sense condicions i sense línies vermelles, en el que ha descrit com una "oportunitat per a l'Estat espanyol per canviar d'estratègia". En ser interrogat sobre la seva disposició a tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat si no prospera la proposta per investir Jordi Sànchez, ha insistit que no renuncia "a res" i ha descartat deixar l'escó, però també ha reclamat que es respectin els drets com a diputat de l'expresident de l'ANC.

Puigdemont, que ha començat la seva intervenció recordant els presos polítics i les seves famílies, ha volgut convertir la seva intervenció en una denúncia al món sobre la situació a Catalunya i una nova crida per l'alliberament dels empresonats. Abans de respondre a les preguntes de la premsa, ha explicat que compareixia acompanyat de diputats dels grups de JxCat i ERC amb la voluntat de representar les institucions catalanes "que viuen des de fa mesos una situació d'ocupació i intervenció inacceptables".

Tot seguit, ha denunciat les "interferències permanents" de l'Estat espanyol en el procés de formació de govern a Catalunya, la "narrativa fictícia que ha construït per subvertir els resultats electorals" i ha instat el govern de Rajoy a permetre la investidura de Jordi Sànchez.

No obstant, ha deixat clar que avui la seva voluntat era reiterar l'exigència de diàleg i negociació a Espanya. "Hem de demanar a l'Estat que canviï d'actitud, que deixi d'entorpir en la responsabilitat del Parlament. Ho fem avalats per la recent resolució del comitè de Drets Humans de Nacions Unides", ha reclamat.

El president ha assegurat que la decisió del Comitè de les Nacions Unides exigint que es respectin els drets com a diputat de Sànchez a la investidura "brinda l'oportunitat a l'Estat espanyol de canviar d'estratègia, de reforçar la imatge exterior, aportant solucions, i a fer el primer pas perquè aquest conflicte, que és polític, pugui tenir una resolució política".

Quins límits ha de tenir aquest diàleg? "Vaig posar com a condició que no hi hagués condicions. Si un va a una mesa de diàleg, ha de ser conscient que la seva posició ha de canviar. Sense línies vermelles", ha advertitm tot i que ha insistit que "cal començar a reconèixer que la independència democràtica és una realitat molt contundent".

Puigdemont ha fet la seva intervenció en català, castellà i anglès, però les preguntes dels periodistes en les diferents llengües han provocat un cert moment de caos quan una periodista alemanya s'ha queixat que no entenia el català. La roda de premsa s'ha convocat en un centre cívic. Puigdemont assegut davant d'un munt de micròfons en una sala atapeïda de periodistes i representants polítics. No hi havia cap símbol ni bandera al seu darrere.

"No he renunciat a res"

En ser preguntat per si pensa tornar a ser candidat en cas que no prosperi la investidura de Sànchez, ha recordat que la seva decisió d'apartar-se va ser "provisional". "Jo no he renunciat a res. No tinc per què renunciar. Em van escollir per això", ha assegurat.

En tot cas, ha insistit en diferents ocasions que "ara toca investir Jordi Sànchez", perquè té els drets i el suport internacional, i aquesta és l'aposta del grup de JxCat.

El president ha explicat que haurà de quedar-se a viure a Alemanya fins que el procés legal sobre la seva extradició acabi, tot i que la seva voluntat és residir a Brussel·les.