L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra quan caminava pel carrer Borrell de Barcelona aquest dilluns al matí. Ponsatí té una ordre de detenció nacional, dictada pel jutge Pablo Llarena per la causa del procés. 

🔴 Clara Ponsatí detinguda, DIRECTE | Última hora de la detenció a Barcelona
 

Ponsatí ha anunciat de bon matí que era a Barcelona, i hores després ha piulat la seva detenció. L'eurodiputada ha tornat a Catalunya justament l'endemà de les eleccions generals 2023, on els partits independentistes catalans han tornat a perdre força vots. Ponsatí va apostar per la campanya de l'abstenció, com a càstig per no complir el mandat de l'1-O.

Conduïda al jutjat

Els Mossos d'Esquadra han confirmat la detenció de l'eurodiputada de Junts, i que l'han conduït al jutjat de guàrdia de Barcelona, tal com van fer el primer cop. Es dona la circumstància que ha estat el mateix caporal dels Mossos que va detenir-la el març passat, després de cinc anys a l'exili, qui ha tornat a practicar la seva detenció. El primer cop, després d'hores d'estar detinguda al jutjat barceloní, Ponsatí va quedar en llibertat, i el jutge Llarena va citar-la a Madrid.

"Sou les forces d'ocupació", ha etzibat Ponsatí als agents de la policia catalana, segons testimonis, que l'acompanyaven. "Espero que conduïu millor; l'altre cop us vau saltar un semàfor en vermell", els hi ha afegit.

Nova ordre de detenció

El jutge Pablo Llarena va emetre el 21 de juny passat una nova ordre de detenció a l’Estat espanyol contra Clara Ponsatí, després que l’exconsellera optés el passat 24 d’abril per no presentar-se davant del Tribunal Suprem. En la interlocutòria, Llarena sostenia que l'eurodiputada no ha justificat amb cap “causa legítima” el motiu de la seva plantada a la justícia espanyola. 

És per això que el jutge instructor de la causa contra els líders independentistes catalans va dictar una nova ordre de detenció nacional. L’únic objectiu de la detenció és per comunicar a l’exconsellera el seu processament per un delicte de desobediència per l’1-O, que no implica una pena de presó.

L'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, va presentar recurs contra aquesta nova ordre, apel·lant que tenia immunitat, que no va ser acceptada. Posteriorment, el Tribunal General de Justícia de la Unió Europea (TGUE) va validar l'acció del Parlament Europeu de retirar-li la immunitat, com al president Carles Puigdemont i a l'exconseller Toni Comín.