La carta del rei emèrit ha aixecat polseguera per alguns, però no per Ciutadans. El portaveu dels taronges al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha sortit avui en defensa de Joan Carles I, després que ahir es difongués una carta en què l'emèrit comuniqués al seu fill, Felip VI, que continuaria vivint a Abu Dhabi, però visitant regularment Espanya. El diputat ha afirmat que Joan Carles I és un ciutadà normal: "És un ciutadà com qualsevol altre del país, i la investigació final ha resolt que no ha comès cap delicte i que les responsabilitats no quedin obertes".

Tot plegat, arriba després que la Fiscalia del Tribunal Suprem decidís la setmana passada arxivar totes les investigacions iniciades al voltant dels tripijocs i possibles corrupteles del rei emèrit. Entre aquestes, les suposades comissions per l'AVE a La Meca. Els motius de l'arxivament són diversos: des de la manca d'indicis o la prescripció fins a la protecció dels actes durant seu regnat per la figura de la inviolabilitat constitucional. Això sí, la Fiscalia sí que admet irregularitats, com l'ocultació de diners a l'estranger no declarats a Hisenda. De fet, durant l'últim any i mig ha procedit a dues regularitzacions fiscals.

Aquesta decisió semblava obrir la porta al retorn del monarca a Espanya, però de moment no serà així. Joan Carles I continuarà vivint a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, com l'últim any i mig. Així ho ha comunicat el rei emèrit en una carta al seu fill, Felip VI, que va difondre la Casa Reial aquest dilluns. Al·lega raons privades per a mantenir la seva residència "permanent i estable" al Golf Pèrsic. Ara bé, no tanca la porta a tornar a Espanya en un futur i assenyala que la seva intenció és visitar el país "amb freqüència".

 

"Causa general contra la monarquia"

Martín Blanco ha criticat que s'aprofiti la situació actual per "crear una causa general contra la monarquia", i ha afirmat que Ciutadans no participarà en aquest intent. Sobre les explicacions que hagi de donar per les investigacions que se li havien obert, el portaveu taronja creu que "s'han de substanciar des del punt de vista de la seva defensa". Així, el diputat ha optat per mantenir-se al marge de les crítiques.

Sánchez demana més

En canvi, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no ho veu així. El mandatari ha informat avui mateix que va tenir coneixement de la carta ahir, però que no el considera suficient. "Deu unes explicacions als espanyols", ha dit. També ha assenyalat l'informe de la Fiscalia: "No són de rebut totes les informacions que hem anat coneixent, que recull l'informe de la Fiscalia i que són decebedores". No obstant això, els socialistes continuen bloquejant tota mena d'iniciatives, com la petició de compareixença que ha registrat avui la CUP al Congrés dels Diputats.