Hi ha una decisió: de moment, Joan Carles I continuarà vivint a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, com l'últim any i mig. Així ho ha comunicat el rei emèrit en una carta al seu fill, Felip VI, que ha difós la Casa Reial aquest dilluns. Al·lega raons privades per a mantenir la seva residència "permanent i estable" al Golf Pèrsic. Ara bé, no tanca la porta a tornar a Espanya en un futur i assenyala que la seva intenció és visitar el país "amb freqüència". S'havia especulat molt amb un canvi de residència un cop la Fiscalia del Tribunal Suprem donés carpetada a totes les investigacions, com va fer la setmana passada. En la missiva l'exmonarca també lamenta el que considera "esdeveniments passats" de la seva "vida privada".

La carta està datada del dissabte, malgrat que s'hagi fet pública avui, i arrenca amb Joan Carles I recordant que va prendre la decisió d'establir-se a Abu Dhabi "guiat pel convenciment de prestar el millor servei a Espanya i a tots els espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei". Feta aquesta prèvia, i després de tenir coneixement de l'arxivament de les investigacions, l'exmonarca considera "oportú considerar" el seu retorn a Espanya, però matisa que "no de forma immediata".

En aquest sentit, el rei emèrit al·lega "raons que pertanyen al seu àmbit privat" la decisió de continuar residint "de forma permanent i estable" a Abu Dhabi, on assegura haver trobat la "tranquil·litat" que necessita en aquest moment de la vida. Dit això, Joan Carles I afegeix que, "com és natural", tornarà amb freqüència a Espanya, "a la qual sempre porta al cor", per a visitar la família i els amics. En aquest sentit, i en coherència amb la seva retirada de la vida pública, deixa clar que, tant en les seves visites com si decidís en un futur tornar a Espanya, el seu propòsit és "organitzar la vida personal i el lloc de residència en àmbit de caràcter privat per a continuar gaudint de la major privacitat possible". Per tant, fora de La Zarzuela.

Només al final de la missiva l'excap de l'Estat es refereix als "esdeveniments passats de la seva vida privada", que assegura "lamenta sincerament". I tot seguit expressa un "legítim orgull" per la seva "contribució a la convivència democràtica i a les llibertats a Espanya, fruit de l'esforç i sacrifici de tots els espanyols".

La carta, que acaba amb un "el teu pare", ha estat fet pública per decisió del mateix Joan Carles I. En el comunicat de la Casa Reial, el rei Felip VI es limita a "respectar i comprendre la voluntat de Sa Majestat el rei Joan Carles".

Prescripció i inviolabilitat

Com estava previst, Joan Carles I no farà front a cap responsabilitat penal. Dimecres passat, després de mesos d'indagacions, la Fiscalia del Tribunal Suprem acordava arxivar totes les investigacions iniciades al voltant dels tripijocs i possibles corrupteles del rei emèrit. Entre aquestes, les suposades comissions per l'AVE a La Meca. Els motius de l'arxivament eren diversos: des de la manca d'indicis o la prescripció fins a la protecció dels actes durant seu regnat per la figura de la inviolabilitat constitucional. Això sí, la Fiscalia sí que admetia irregularitats, com l'ocultació de diners a l'estranger no declarats a Hisenda. Però res de tot això no pot ser perseguit.

 

El contingut íntegre de la carta:

Majestad, querido hijo:

En agosto de 2020, guiado por el convencimiento de prestar el mejor servicio a España y a todos los españoles, a sus instituciones y a ti como Rey, te comuniqué mi decisión de trasladarme fuera de España, para facilitar el ejercicio de tus funciones. Desde entonces, he residido en Abu Dabi, lugar al que he adaptado mi forma de vida y al cual agradezco enormemente su magnífica hospitalidad.

Conocidos los Decretos de la Fiscalía General del Estado, por los que se archivan las investigaciones de las que he sido objeto, me parece oportuno considerar mi regreso a España, aunque no de forma inmediata. Prefiero, en este momento, por razones que pertenecen a mi ámbito privado y que solo a mí me afectan, continuar residiendo de forma permanente y estable en Abu Dabi, donde he encontrado tranquilidad, especialmente para este período de mi vida. Aunque, como es natural, volveré con frecuencia a España, a la que siempre llevo en el corazón, para visitar a la familia y amigos.

Me gustaría así culminar esta etapa de mi vida desde la serenidad y la perspectiva que ofrece el tiempo transcurrido. Como bien sabes, en 2019 te comuniqué mi voluntad de retirarme de la vida pública, y así lo seguiré haciendo. En este sentido, tanto en mis visitas como si en el futuro volviera a residir en España, es mi propósito organizar mi vida personal y mi lugar de residencia en ámbitos de carácter privado para continuar disfrutando de la mayor privacidad posible.

Soy consciente de la trascendencia para la opinión pública de los acontecimientos pasados de mi vida privada y que lamento sinceramente, como también siento un legítimo orgullo por mi contribución a la convivencia democrática y a las libertades en España, fruto del esfuerzo y sacrificio colectivo de todos los españoles.

Siempre que te parezca bien, es mi deseo que hagas pública esta carta, para conocimiento de todos los españoles y en la fecha que estimes oportuna.

Con mi lealtad, cariño y el orgullo inmenso que siento por ti.

Tu padre