La situació judicial del conseller diputat Toni Comín ha canviat. Així ho ha advertit Inés Arrimadas després que la justícia belga hagi rebutjat l’extradició dels consellers exiliats a Brussel·les. En aquest sentit, la líder de Ciutadans ha avançat que presentaran un escrit dirigit a la Mesa perquè revisar la seva delegació de vot, que va fer-se quan estava a disposició de les autoritats belgues. “Això ja ha canviat”, ha insistit.

Justament sobre aquest revés de la justícia belga, Arrimadas ha dit “respectar totes les decisions judicials”, ja vinguin d’Espanya o d’Europa. No obstant això, tot seguit ha avisat que aquest fet pot tenir “conseqüències a nivell parlamentari”. Ha qualificat de “privilegi” la seva delegació de vot.

Per altra banda, la cap de l’oposició ha anunciat que han traduït els “articles més radicals” del president Quim Torra a quatre idiomes i que els han enviat als principals mitjans internacionals i a tots els eurodiputats. També s’ha felicitat perquè, segons Arrimadas, els tres principals grups del Parlament Europeu han “condemnat” els seus comentaris.

“L’únic que ha aconseguit internacionalitzar és la seva ideologia racista i humiliant”, ha afirmat. Ha avançat que estan organitzant “visites i reunions institucionals” i entrevistes amb mitjans internacionals per “portar a Europa la veu de milions de catalans”.

Arrimadas ha dit no tenir cap detall sobre la presa de possessió, però ha afegit que “s’esperen de tot” per part de Torra. L’ha acusat de voler crear un “parlament paral·lel” i recuperar la llei de transició. També s’ha referit a la proposta de Pedro Sánchez de reformar el delicte de rebel·lió. Ha dit que el líder del PSOE vol “desviar el debat del que estem patint milions de catalans”.

El PP s'hi suma

Hores després de conèixer la petició de Ciutadans, el PP ha registrat al Parlament una segons petició per revocar la delegació de vot de Comín. La petició també subratlla que el conseller va demanar delegar el seu vot en els plens quan tenia unes mesures cautelars que li impedien sortir de Bèlgica i, per tant, no podia assistir al Parlament.

El PP ja va demanar llavors que no s'acceptés la delegació de vot de Comín, però la Mesa -amb majoria de JxCat i ERC- va considerar que la petició estava ben argumentada per la incapacitat de Comín d'assistir als plens a causa de les mesures cautelars. Després denegar l'extradició, aquestes mesures cautelars han deixat d'aplicar-se i el PP considera que Comín ja pot sortir de Bèlgica i exercir de diputat, tot i que si tornés a Espanya seria detingut.