Intent frustrat de Ciutadans i PSC per vetar el debat sobre la llei d'amnistia que se celebrà al Parlament aquest divendres. La Mesa ha desestimat la petició d'ambdues formacions unionistes amb la majoria de JxCat i ERC.

El PSC ha argumentat que la proposta de resolució sobre l'amnistia té per objectiu reclamar l’elaboració d’una llei sobre l’amnistia "que correspondria tramitar al Congrés dels Diputats", ja que, segons indiquen "el seu àmbit competencial excedeix l’autonòmic".

Els socialistes afegeixen que la voluntat i l'objectiu de l’article 167 del Reglament del Parlament, que és el que regula les propostes de resolució (fórmula amb què es vol aprovar la iniciativa sobre l'amnistia) "és que els diputats i diputades puguin exercir l’impuls de l’acció política i de govern i no la de tramitar una iniciativa legislativa". 

Ciutadans, per la seva banda, subscriu l'argumentari tècnic del PSC i afegeix que la iniciativa "suposa reiterar o donar efectivitat jurídica a diverses iniciatives prèviament anul·lades pel Tribunal Constitucional", alhora que adverteix la Mesa que ja ha rebut diversos requeriments sobre les conseqüències –també penals– de no fer cas al TC.

També acusen la proposta d'autoatorgar a la cambra catalana "facultats i competència sobre un dret a l'autodeterminació no reconegut a la Constitució com una atribució de sobirania no reconeguda en ella incorrent en greus i insalvables vulneracions de la Constitució al privar, entre altres, al conjunt dels ciutadans d'Espanya de la seva sobirania".

El partit taronja afegeix, recorrent a l'argumentari emprat per carregar contra els plens del 6 i 7 de setembre del 2017, que "tots els membres de la Mesa coneixen que l'admissió i tramitació d'aquesta iniciativa suposa incomplir el deure de respectar allò resolt pel Tribunal Constitucional i, en segon lloc, suposa una vulneració dels drets dels diputats que es veuen sotmesos a participar en una activitat parlamentària inconstitucional".

L'independentisme, a l'una

Precisament ahir va ser el dia en què els tres partits independentistes al Parlament, JxCat, ERC i la CUP, van presentar la llei d'amnistia, la qual demana "l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa" per a tots els actes "d'intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya" des de l'1 de gener del 2013.