Els grups de Ciutadans, el PSC i Catalunya En Comú Podem han demanat al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que dimiteixi. Després que ahir es fes públic que el conseller havia cessat la cúpula del seu departament, aquests tres grups han conclòs que és el mateix El Homrani el que hauria de plegar.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha acusat El Homrani de "purgar" els seus subordinats "per tapar la seva pròpia incompetència" i l'ha instat a "marxar cap a casa". Carrizosa ho ha argumentat recordant que la conselleria d'El Homrani va ser la responsable del desastre en forma de víctimes mortals viscut a les residències de gent gran durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha dit que és "incomprensible" que El Homrani no dimiteixi i ha considerat que es tracta d'una qüestió "d'honestedat". Albiach també ha recordat que el departament "mai ha funcionat bé" i  ha opinat que si la cúpula marxa, "el conseller també ho hauria de fer".

El diputat del PSC Ferran Pedret ha apuntat, per la seva banda, que El Homrani "hauria de fer una reflexió" i marxar després d'haver acomiadat els alts càrrecs de Treball, Afers Socials i Famílies. "No trobem acceptable la gestió que s'ha fet de les ajudes als autònoms. El conseller El Homrani ha d'assumir la responsabilitat d'aquesta nefasta gestió de la pandèmia", ha dit.

Ahir es va fer públic a través d'un comunicat que Josep Ginesta havia estat cessat del càrrec de secretari general de la conselleria i que el substituiria Oriol Amorós. En l'àmbit de Treball, que també gestionava Ginesta, ara se n'encarregarà Enric Vinaixa, que ho combinarà amb les seves tasques actuals com a director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral. Per últim, Marta Cassany rellevarà Francesc Iglesies a la Secretaria d’Afers Socials i Famílies.

Una motxilla cada vegada més pesant

Més enllà dels avis morts a les residències, que van quedar abandonades a la seva sort durant els moments més durs de la primera onada, hi ha dos taques més en la gestió d'El Homrani. La primera la confusió provocada pel mateix conseller assegurant que el teletreball era obligatori quan no ho era. Va haver de sortir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, a desmentir-ho.

La segona és el col·lapse que va patir el lloc web que havia de repartir els ajuts als autònoms ara fa una setmana. Tot i l'intent de Treball d'expulsar-se les culpes assegurant que el que havia fallat era la web feta pel departament de Polítiques Digitals, el cert és que el mètode de donar els ajuts a les primeres 10.000 persones d'un total de 500.000 que hi optaven no va ser gens adequat. El mateix Govern va haver de demanar perdó.