Amb l'ull clavat en la Comissió Bilateral que se celebrarà demà dilluns entre la Generalitat i la Moncloa, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que especifiqui quins "privilegis i regals" donarà al seu homòleg català, Pere Aragonès, per mantenir-se al poder. En una roda de premsa des de la seu del partit a Madrid, el també vicesecretari general de la formació espanyolista ha exigit a Sánchez que especifiqui quins són els temes que tractarà a la Comissió Bilateral amb la Generalitat.

L'Espanya multinivell

A més, el portaveu ha aprofitat l'ocasió per denunciar que la conferència de presidents d'aquest divendres, a la qual Aragonès no va assistir,  ha posat de manifest que el president espanyol vol repartir els fons europeus "com a ell li doni la gana, sense criteris objectius per tornar a l'Espanya dels greuges i els privilegis". De fet, són aquests mateixos fons els quals la Moncloa es resisteix a posar sobre la taula també a la Bilateral de dilluns. Amb posat heroic, Bal ha invocat la mateixa retòrica que de costum, acusant Sánchez de voler imposar una Espanya "multinivell" que, segons ell, consisteix en el fet que "les comunitats autònomes lleials han d'acatar les seves decisions mentre les deslleials, que no compleixen les seves obligacions, sí que poden negociar amb l'executiu espanyol".

Com el gos capat

Després d'arremetre contra Aragonès per no haver-hi anat, Bal ha deixat temps en la roda de premsa per criticar els bascs, que, a última hora, sí que ho van fer. El portaveu de Cs ha destacat que el president basc, Iñigo Urkullu, "només per assistir a la conferència de presidents autonòmics ja s'ha embutxacat 220 milions d'euros de finançament". No content amb això, Bal ha tornat contra Aragonès, que a parer seu i fent servir paraules que només ha dit ell, "no es vol ajuntar amb xusma espanyola". 

Davant la proximitat de la trobada entre Sánchez i Aragonès i amb la falta d'informació que diu patir, Edmundo Bal ha començat a enumerar els temes de vital importància que, segons ell, haurien de tractar els dos presidents i que segur no abordaran. Aquests són la "necessitat d'intervenir els fons de la Generalitat per tal que no serveixin d'aval per tapar la malversació del procés, l'execució de sentències sobre l'espanyol com a llengua vehicular o la pluralitat que hauria de presidir els mitjans de comunicació públics de Catalunya".

 

Foto principal: la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el portaveu del partit, Edmundo Bal, al Congrés dels Diputats, Madrid / Europa Press