Unes hores abans que se celebri una nova Conferència de Presidents a Salamanca, en la qual no acudirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, els seus homòlegs de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, han carregat contra ell per no assistir-hi. Els dos presidents socialistes són els qui encapçalen les crítiques contra Aragonès i el més contundent d'ells ha estat Page: "És millor i més fàcil anar a la reunió de Salamanca que fer tants viatges a Waterloo, on no s'aconsegueix res".

En una línia similar s'ha expressat el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que considera que el president del Govern "s'ho perd perquè a Espanya la necessita" i valora com "una falta d'encert" la seva absència.

Defensa de la Conferència de Presidents

Guillermo Fernández Vara ha rebutjat l'absència d'Aragonès perquè sosté que "a la resta d'Espanya la necessiten i la prova la tenen quan hi ha, per exemple, un incendi aparatós". Vara diu que "l'UME va a Catalunya com ve a Extremadura o va a Andalusia o Galícia", matisant que "això sí, tenen tot el dret del món".

El president extremeny es queixa que "aquestes coses passen desapercebudes" i considera que "el que no pot ser és que [en referència a Catalunya] vulguin bilateralitat per als diners i multilateralitat per a la resta de qüestions". En aquest sentit, cal recordar que la comissió bilateral Estat-Catalunya es reunirà el proper dilluns 2 d'agost. Vara ha remarcat i ha sortit en defensa de la reunió a Salamanca afirmant que "l'únic espai públic que hi ha on el president del govern espanyol i els presidents de les comunitats autònomes es reuneixen és la Conferència de Presidents".

Guillermo Fernández Vara ha indicat que "no li agradaria que la Conferència de Presidents es convertís en un Congrés dels Diputats bis" perquè ha de ser un espai on "no s'ha de defensar a un partit, sinó als ciutadans que representem". "En aquesta reunió, no es fa oposició, es construeix país", ha asseverat el president d'Extremadura.

García-Page recomana a Aragonès que hi vagi

Després d'assegurar que "amb els viatges a Waterloo no s'aconsegueix res", Emiliano García-Page ha recomanat a Pere Aragonès que vagi a la Conferència de Presidents perquè "li vindria millor que els presidents ens veiéssim i diguéssim les coses a la cara" en un marc en què, segons el president de Castella-la Manxa, "el que toca és parlar de diners, no d'ideologia".

Aragonès qualifica la reunió de "conferència fake"

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha batejat aquest dijous la reunió dels presidents autonòmics com "una conferència fake" perquè "és evident que el divendres no es decidiran els fons europeus". Per al republicà, "una qüestió com el repartiment dels fons Next Generation no es pot dirimir en una intervenció de cinc minuts per a cada president".

 

Imatge principal: Fotografia d'Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, després de la darrera Conferència de Presidents. Europa Press.