Ciutadans ha multiplicat per dos el nombre i el percentatge de vots que va aconseguir fa quatre anys a Andalusia, la qual cosa li ha permès passar de 9 a 21 diputats. Això no obstant, no ha aconseguit el sorpasso amb el PP que perseguia Albert Rivera i la irrupció de Vox amb 12 diputats ha eclipsat el seu creixement. A més, el resultat obligarà el partit taronja a decidir si suma els seus vots a la ultradreta de Vox per fer fora el PSOE del govern. De moment, Cs ha anunciat que presentaran el seu candidat, Juan Marín, per a la investidura i, per tant, reclamen el suport del PSOE.

Rivera no se n'ha sortit en el seu particular pols per l'espai conservador amb el popular Pablo Casado. Aquesta era una de les incògnites de la nit, amb la mirada posada a unes eleccions generals. En comparèixer a la seu del partit, el líder de Ciutadans s'ha hagut de conformar en posar l'accent en la derrota del PSOE. “El senyor Sánchez s’ha emportat un revés a les urnes”, ha sentenciat.

En vots absoluts, Ciutadans ha passat dels 369.896 vots que va aconseguir fa tres anys, a 658.411, la qual cosa s'ha traduït també en un percentatge de vot que s'ha doblat en relació als anteriors comicis, de 9,28 a 18,26. Amb 21 escons, enfront dels 9 que tenia, el grup de Marín ha aconseguit situar-se com a tercera força de la cambra andalusa.

Rivera s'ha emparat en aquest creixement per reclamar que el seu candidat, sigui el president, la qual cosa requeriria el suport del PSOE.