Ciutadans ha denunciat la presidenta del Parlament, Anna Erra, i els membres de la Mesa Aurora Madaula i Carles Riera davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver admès a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de Solidaritat Catalana per la Independència. El líder de la formació, Carlos Carrizosa, ha presentat una denúncia en què apunta que aquests membres poden haver comès delictes de prevaricació i desobediència en admetre la ILP registrada el 2 de febrer que demana que la cambra declari la independència, segons ha avançat aquest dissabte El Mundo. El text recull com a motius tant els vots a favor de membres de la Mesa de l'admissió a tràmit com la desestimació de la sol·licitud de reconsideració que va presentar Ciutadans el 21 de febrer.

🟡 Les altres ILP de la independència al Parlament: aquest és el recorregut que van tenir
 

Ciutadans argumenta que aquesta ILP "contravé frontalment els reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional en relació amb l'anomenat procés constituent" i que té una "evident potencialitat per trencar la pacífica convivència ciutadana". El partit taronja assegura que la proposició té com a objectiu final "constituir l'Assemblea de Representants de la Nació Catalana que procedirà a la declaració unilateral", i fa referència a la DUI de l'octubre del 2017. En aquest sentit, recorda que la Cambra ha d'inadmetre aquelles proposicions que tinguin una "inconstitucionalitat palmària i evident", fent-se ressò de l'informe contrari del lletrat Xavier Muro, secretari de la comissió de control de la ILP, que va argumentar que la iniciativa "no se cenyeix a l'àmbit estricte de les competències de la Generalitat" i "no busca la fonamentació en la Constitució o l'Estatut". Així mateix, Cs assenyala en el seu escrit que el seu grup, juntament amb el PSC, Vox i el PP, van demanar a la Mesa que reconsiderés la decisió, insistint que l'òrgan no podia admetre aquest tipus d'iniciatives, de les quals existien precedents, però que Erra, amb el suport dels grups independentistes, va tombar aquestes peticions de reconsideració.

La denúncia de Ciutadans s'afegeix a la querella que Vox va presentar fa uns dies davant el TSJC. El grup parlamentari ultra també va assenyalar per prevaricació Erra, Madaula i Riera, que considera que van actuar de forma "arbitrària i injusta". Els ultres consideren que la ILP admesa "resulta palmàriament inconstitucional i versa sobre una matèria en la qual la Generalitat de Catalunya manca de competències, de manera que hauria d'haver sigut inadmesa a tràmit, tal com van aconsellar els serveis jurídics de la cambra".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!