La Mesa del Parlament ha acordat tombar les peticions de reconsideració del PSC, Vox, Ciutadans i el Partit Popular per aturar la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de Solidaritat Catalana per declarar la independència. Aquests intents per posar-hi fre no han fructificat per l'oposició de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP (quatre vots en contra); mentre que el PSC ha avalat totes aquestes peticions (dos vots favorables) a excepció de la de Vox, que hi han votat en contra. El passat dimarts, amb el 'sí' dels juntaires i cupaires, l'òrgan rector de la cambra catalana va admetre a tràmit aquesta ILP —amb l'abstenció d'ERC i el rebuig dels socialistes—.

Després d'aquesta reunió, PSC, Vox, Cs i PP van presentar escrits argumentant que el contingut de la proposició de llei entrada en forma d'ILP és "manifestament contrari als principis bàsics constitucionals i estatutaris" i feien al·lusió al fet que el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat "en diverses ocasions" en contra d'aquests debats. Segons aquestes formacions, la Mesa "ha estat advertida en més d'una ocasió" que no es poden tramitar iniciatives que "vagin en aquesta direcció" i també feien menció a un informe del secretari de la comissió de control de les ILP, Xavier Muro, que es mostrava contrari a l'admissibilitat d'aquesta proposta per preveure aspectes que escapen de l'objecte del qual pot ser una ILP, com pot ser l'autodeterminació o la independència, que requeririen una "prèvia reforma constitucional".

Ciutadans denuncia la Mesa per prevaricació, desobediència i malversació de fons públics

Tant Ciutadans com Vox havien anunciat que emprendrien accions legals contra els membres de la Mesa que van admetre a tràmit aquesta ILP (Anna Erra, Aurora Madaula i Carles Riera) perquè la norma és "contrària a l'ordre constitucional". En un comunicat posterior a la decisió de l'òrgan rector d'aturar les peticions de reconsideració, la formació encapçalada per Carlos Carrizosa ha anunciat que ampliava la seva denúncia contra la Mesa pels delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics. Els taronges denuncien que s'abonaran 40.000 euros als promotors de la ILP. Ara bé, la llei de la Iniciativa Legislativa Popular recull a l'article 16 que la Mesa ha d'abonar a la comissió promotora una indemnització, a càrrec del pressupost del Parlament, de fins a 0,64 euros per signatura fins a arribar al límit de 40.000 euros "per les despeses degudament acreditades". Per a Ciutadans, és "del tot inadmissible que, saben que aquesta proposta mai entrarà en vigor per la seva inconstitucionalitat, el Parlament subvencioni amb els diners de tots els catalans l'agitació i propaganda d'una llei il·legal".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!