Vox s'ha querellat contra la Mesa del Parlament per admetre la ILP per la independència, registrada el 2 de febrer per Solidaritat Catalana per la Independència. L'admissió a tràmit de la iniciativa va prosperar gràcies als tres vots a favor de Junts i la CUP, mentre que ERC es va abstenir i el PSC hi va votar en contra. És per això que el grup parlamentari ultra ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una querella per presumpta prevaricació contra la presidenta del Parlament, Anna Erra; i els membres de la Mesa Aurora Madaula (Junts) i Carles Riera (CUP).

🔎 Les altres ILP de la independència al Parlament: aquest és el recorregut que van tenir

En la querella, Vox considera que els diputats van actuar de forma "arbitrària i injusta". Els ultres consideren que la ILP admesa "resulta palmàriament inconstitucional i versa sobre una matèria en la qual la Generalitat de Catalunya manca de competències, de manera que hauria d'haver sigut inadmesa a tràmit, tal com van aconsellar els serveis jurídics de la cambra". I és que la iniciativa comptava amb l'informe contrari del lletrat Xavier Muro, secretari de la comissió de control de la ILP. En el text, Muro argumenta que la iniciativa "no se cenyeix a l'àmbit estricte de les competències de la Generalitat" i "no busca la fonamentació en la Constitució o l'Estatut, ja que pretén aprovar una declaració d'independència establint un procediment a aquest efecte".

Citar Erra, Madaula i Riera com a investigats

És per això que Vox sol·licita que es prengui declaració al lletrat en qualitat de testimoni i que se citi els tres querellats en qualitat d'investigats. Com a mesures cautelars, els ultres demanen que es requereixi a la Mesa del Parlament perquè freni la tramitació de la ILP i insisteixen en el fet que l'òrgan de govern de la cambra "tenia l'obligació legal de no admetre a tràmit la iniciativa".

"N'hi ha prou de llegir l'exposició de motius i l'articulat de la ILP per constatar la voluntat de ruptura del marc constitucional en la distribució territorial del poder polític" en reclamar que es proclami la independència, cosa que titllen de negació de tot ordre constitucional. Vox recorda que membres anteriors de la Mesa han estat judicialitzats en el TSJC per incomplir el "deure d'acatament" a les resolucions del Tribunal Constitucional al respecte. En una piulada, el secretari general de la formació ultra, Ignacio Garriga, ha valorat la querella: "Amb el separatisme colpista i malversador de fons públics no hi ha res a dialogar i molt a combatre. Ho vam fer en el seu moment i ho farem tantes vegades com sigui necessari. A les institucions, als carrers i al Parlament liderem l'oposició a Catalunya".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!