El PSC, Vox, Cs i el PP intenten posar fre a la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demana la reactivació de la declaració unilateral d'independència (DUI). Després que la Mesa del Parlament hagi admès a tràmit aquest dimarts la proposició de llei de Solidaritat Catalana per la Independència, tots els grups unionistes han demanat a l'òrgan rector que reconsideri aquesta decisió.  Socialistes i Vox ja han registrat les seves sol·licituds, mentre que Cs i el PP esperen fer-ho pròximament. Als seus escrits, els grups argumenten que el contingut de la llei és "manifestament contrari als principis bàsics constitucionals i estatutaris" i recorden que el Tribunal Constitucional ja s'ha pronunciat en diverses ocasions sobre aquesta qüestió.

Remarquen que s'ha advertit a la Mesa més d'un cop que no es pot tramitar iniciatives en aquesta direcció, i subratllen que hi ha diversos precedents en què la Mesa ha inadmès iniciatives en la mateixa línia que aquesta DUI i que en tots els casos ja hi havia informes dels serveis jurídics que apuntaven que no es podia tramitar.

Els socialistes argumenten que la declaració d'independència no és una de les matèries que es poden legislar per la via de la ILP, perquè han de ser proposicions sobre competències que tingui la Generalitat. Així, citen l'informe d'un lletrat del Parlament que afirma que "les matèries més sensibles que queden excloses són la planificació econòmica, la matèria tributària, la pressupostària, la reforma de l'Estatut i implícitament la reforma constitucional". En tant que la declaració d'independència suposa "una regulació que altera o contradiu el marc constitucional que faria necessària una prèvia reforma constitucional", no seria possible legislar en aquesta matèria a través d'una ILP.  

Per la seva banda, Cs ha afirmat que troben "inexplicable" que les autoritats públiques "no formulin ni la més mínima objecció explícita a l'admissió a tràmit per la Mesa d'iniciatives intencionadament formulades per eludir o ignorar diversos i reiterats pronunciaments del TC".

La Mesa del Parlament ha tramitat aquest dimarts la ILP malgrat l'informe desfavorable del lletrat, que és consultiu. Els dos membres de Junts, la presidenta del Parlament, Anna Erra i la secretària segona, Aurora Madaula, hi han votat a favor, igual que el membre de la CUP, el secretari tercer, Carles Riera. En canvi, la vicepresidenta primera, Alba Vergés (ERC), s'hi ha abstingut; mentre que els dos representants del PSC (la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, i el secretari primer, Ferran Pedret) hi han votat en contra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!