Si una cosa és clara és que Ciutadans ha trobat el seu entreteniment durant les últimes setmanes en la decisió del Tribunal Suprem que obliga a impartir un 25% de les hores docents en castellà a les escoles catalanes. Els de Carlos Carrizosa divendres passat van intentar causar impacte a Vic, on l'Ajuntament els ha prohibit instal·lar una carpa contra la immersió lingüística, però malgrat dedicar-hi tot un matí i convocar una roda de premsa al migdia des de la plaça Major, no van aconseguir el cas que esperaven. És així que avui han decidit desplaçar-se fins a Brussel·les, on han registrat una petició al Parlament Europeu per demanar el compliment de la sentència que dictamina aquesta imposició.

La sentència va ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya divendres passat, quan va dictar el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a l’aplicació del 25% de la llengua castellana a totes les escoles del país, ho demanin o no les famílies. En la resolució, el tribunal dona 10 dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs de reposició. És després d'aquesta ordre del TSJC que Cs ha fet una roda de premsa des de Brussel·les des d'on ha lamentat "l'anomalia" d'haver d'anar a Europa "per defensar els drets de tots els ciutadans", i ha acusat al Govern de Pere Aragonès de no voler acatar la resolució del 25%.

 

Una gota malaia

Des d'allà Carrizosa ha assegurat que la resposta de l'Executiu català davant la sentència del 25% és desobediència, i ha demanat que la Unió Europea faci complir l'estat de dret a Catalunya, perquè segons ha dit, el govern espanyol no ho fa: "És inaudit que havent guanyat les famílies, el Govern tampoc executi el que correspon. Tenim a Catalunya un model educatiu nacionalista populista, que actua com una veritable trituradora dels drets de les famílies i fills. Serem una veritable gota malaia fins que els drets es respectin", ha afegit. 

Cañas i Bauzà

En la roda també ha participat l'eurodiputat de Cs Jordi Cañas, que ha exigit a la Comissió Europea que insti el govern espanyol a obligar el Govern, "una administració regional espanyola", al fet que respecti la sentència, i ha destacat que Espanya és exemple del respecte al plurilingüisme. També ha comparat la resposta del Govern davant la sentència del 25% amb el Govern d'Hongria: "Si el president d'Hongria digués que desobeirà una sentència estaríem dient tots que és vulneració de drets i instant la Comissió a que es respecti la divisió de poders".

Per part seva, l'eurodiputat de Cs José Ramón Bauzá ha criticat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "no exerceixi el dret que l'obliga la Constitució", en referència a obligar a Catalunya a aplicar el 25%, i creu que en tal cas ha de ser la Unió Europea qui ho exigeixi: "S'estan incomplint sistemàticament les sentències del TSJC. Si una sentència no es compleix, la UE té possibilitat, i així li hem instat, que exerceixi totes les eines administratives per actuar contra l'Estat que impedeix el compliment d'una sentència", ha insistit.

Finalment, l'eurodiputada de Cs Maite Pagazaurtundua ha lamentat que Catalunya és una regió d'Europa "on més es manifesta l'identitarisme radical" i ha avisat que s'afectarà drets fonamentals europeus si no es compleix la sentència del 25%, segons ella.