Tornen les amenaces judicials contra la Mesa del Parlament, després que la presidenta Laura Borràs hagi comptabilitzat verbalment el vot de l'exconseller i diputat a l'exili Lluís Puig, malgrat que el Tribunal Constitucional hagi decidit anul·lar la seva delegació de vot. Ciutadans ha estat el primer partit a fer el moviment judicial, demanant al Tribunal Constitucional que s'activi i persegueixi aquesta decisió. En concret, la formació liberal ha presentat un escrit on l'alerta de la decisió de la Mesa de mantenir el vot delegat de l'exconseller a l'exili, i li demana que remeti el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per possible "prevaricació i desobediència" de la presidenta del Parlament i els altres membres de la Mesa implicats en la decisió. En l'escrit, Ciutadans també reclama al TC que corrobori si s'estan pagant les dietes de desplaçament a Puig. Així mateix, apunten que els membres de la Mesa han adoptat acords "oberta i intencionadament arbitraris, sobrepassant la legalitat ordinària i eludint les resolucions del Tribunal Constitucional, i asseguren que Puig no compleix amb cap condició per poder tenir un vot delegat: "Els acords de la Mesa contradiuen de manera escandalosa" el reglament, afegeixen.

Ha estat aquest matí quan, després que la majoria independentista de la Mesa hagi decidit acordar mantenir el vot de Lluís Puig, Borràs ha comptabilitzat el seu vot de manera verbal, malgrat que encara no se sap si es comptabilitzarà degudament ja que no ha aparegut al panell electrònic. Aquesta acció ha indignat els partits de la dreta i el PSC, que prèviament abans havien presentat escrits de reconsideració per aturar aquesta situació. Les reconsideracions no han estat acceptades per la majoria independentista de la Mesa.

 

De moment, Ciutadans ha estat l'únic partit a presentar escrit al TC. Durant el ple que ha començat aquest dimecres, el portaveu Nacho Martín Blanco ha aprofitat per carregar contra Borràs i Puig. A la presidenta del Parlament, li ha retret que hagi decidit desatendre la decisió del TC: "Borràs i la majoria de la Mesa han decidit atropellar els drets dels diputats amb decisions que comprometen cada votació amb un argument peregrí: diu Borràs que, mentre el vot de Puig no sigui determinant, no serà impugnable. Tot seguit, ha continuat la seva intervenció comparant Lluís Puig amb un mico: "Li poso un exemple, senyora Borràs. Imagini's un govern que té una majoria absolutíssima, qualificada, i que guanya per golejada totes les votacions. Si aquest govern volgués enviar un mico a votar, ho podria fer i la votació no quedaria compromesa perquè el mico votaria, premeria com qualsevol altre diputat i no hi hauria cap problema".

El comentari no s'ha quedat aquí, perquè aleshores la presidenta del Parlament l'ha interromput per recordar-li que aquesta qüestió no tenia res a veure amb el motiu pel qual havia pres la paraula, que era un debat per validar la integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. "Senyor Martín Blanco", ha començat Borràs, en una interpel·lació ja habitual. "Disculpi que l'aturi mentre parla de micos, però li faig una crida a la qüestió perquè les consideracions que està fent no formen part del tema". Abans de reconduir la seva oratòria, el diputat taronja encara ha tingut un moment per acusar Borràs de continuar "amb la seva tendència al totalitarisme".