Laura Borràs no ha pogut ni acabar la seva intervenció. A primera hora, el diputat de Vox Juan Garriga ja ha interromput la presidenta del Parlament per preguntar-li quins vots delegats hi ha durant aquest ple del Parlament que s'ha iniciat aquest dimecres. La pregunta de Vox no és casual: els ultres volien saber si es mantenia o no la delegació de vot de l'exconseller i diputat Lluís Puig, exiliat per l'1-O, i Borràs ha assegurat que sí, després que aquest dimarts la majoria independentista de la Mesa del Parlament decidís preservar el seu vot malgrat la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar-l'hi arran d'un recurs del PSC. "Els faig avinent que hi ha quatre diputats que han delegat el vot per la sessió plenària, inclòs el vot delegat del diputat Lluís Puig", ha dit Borràs en la seva intervenció.

 

Tot seguit, tant Ciutadans com Vox han iniciat els retrets. Nacho Martín, del partit taronja, ha demanat conèixer l'opinió dels lletrats del Parlament davant d'una "nova desobediència al TC", i per fer-ho ha demanat suspendre el ple i revisar aquest "atac a l'estat de dret i la democràcia". La presidenta de la cambra ha contestat que dimarts ja van informar-se sobre els riscos legals de mantenir el vot a Lluís Puig i ha recordat que, malgrat això, l'acord és mantenir-lo. Després ha estat Vox qui ha anunciat en el ple que el seu grup ha presentat una petició de reconsideració perquè la Mesa revisi la decisió de mantenir el vot delegat, una petició que també han registrat el PSC, Ciutadans i PP. Els socialistes han confirmat el seu pas més tard que les tres formacions de la dreta. Va ser el PSC qui va presentar el recurs contra la delegació de vot de Puig que després el TC va acceptar.

Després d'aquestes quatre peticions, la Mesa s'haurà de reunir per avaluar la petició de reconsideració, un pas que s'ha de fer sempre que un grup parlamentari demana que la Mesa reconsideri una decisió. Borràs ha explicat que duran a terme aquesta reunió un cop acabada la sessió de control al Govern que s'està celebrant a primera hora del matí. La dreta torna a amenaçar així els partits independentistes, i els ultres fins i tot han avisat que si es manté el vot delegat, es querellaran contra els membres de la Mesa per desobediència. 

El TC va notificar dimarts a la Mesa del Parlament que anul·lava la delegació de vot de Puig. ERC, Junts i la CUP van acordar en una maratoniana reunió que es va dur a terme el matí i la tarda que mantindrien el seu vot, en un pla ple d'incerteses. Malgrat no tenir un full de ruta clar sobre com mantenir el seu vot, el diputat Lluís Puig va celebrar dimarts al vespre el front comú de l'independentisme per acceptar les conseqüències jurídiques i polítiques d'aquesta decisió.