Nou pas en la defensa del vot de Lluís Puig, que a hores d'ara encara no se sap si serà efectiu o no en el ple que ha començat aquest dimecres, després que el Tribunal Constitucional decidís anul·lar la seva delegació de vot i que la majoria independentista del Parlament hagi decidit blindar-lo. El Ple ha començat amb l'amenaça del PSC, Vox, Cs i PP, que han registrat quatre peticions de reconsideració a la Mesa exigint que es retiri la delegació de vot de Lluís Puig, cosa que l'òrgan rector ha descartat. Després de la sessió de control al Govern s'ha convocat la Mesa i la Junta de Portaveus i ha estat quan ERC, Junts i la CUP han acordat rebutjar les quatre peticions de reconsideració, per la qual cosa a hores d'ara la delegació de vot és vigent, i Vox ja ha avisat que es querellarà contra els membres de la Mesa per desobediència.

La majoria independentista de la Mesa preveu assumir les conseqüències de mantenir la delegació de vot a Lluís Puig, però encara és una incògnita si el vot de l'exconseller comptarà a tots els efectes. Fonts parlamentàries han explicat que la Mesa del Parlament ha donat instruccions al departament d'audiovisuals -encarregat de registrar el vot electrònic de tots els diputats- perquè apareguin electrònicament tots els vots delegats excepte el de Puig, un mecanisme que asseguren que han fet per protegir els funcionaris. Altres fonts han detallat que serà Laura Borràs qui explicarà verbalment a l'hemicicle l'acord al qual ha arribat la Mesa perquè es porti a terme la votació i es comptabilitzi el vot de l'exconseller exiliat.

 

A instàncies d'un recurs del PSC, el TC va anul·lar l'acord del 25 de març de l'any passat de la Mesa que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També va anul·lar l'acord de la Mesa de l'endemà que confirmava la delegació de vot. Però aquest acord no és el que ara hi ha vigent. La delegació de vot de Puig requeia en Gemma Geis, que va deixar l'escó un cop va ser nomenada consellera d'Universitats. Aleshores, la delegació va passar en mans de la portaveu de JxCat, Mònica Sales. Aquesta és la que ara mateix hi ha vigent. Malgrat això, el TC va notificar dimarts a la Mesa del Parlament que anul·lava la delegació de vot de Puig i llavors ERC, Junts i la CUP van acordar en una maratoniana reunió que es va dur a terme el matí i la tarda que mantindrien el seu vot, en un pla ple d'incerteses. Malgrat no tenir un full de ruta clar sobre com mantenir el seu vot, el diputat Lluís Puig va celebrar dimarts al vespre el front comú de l'independentisme per acceptar les conseqüències jurídiques i polítiques d'aquesta decisió.