Ha votat Lluís Puig aquest dimecres al ple del Parlament? La resposta no és clara, i possiblement no es podrà saber amb certesa fins que es publiqui el resum de la sessió a l'acta i al Butlletí Oficial del Parlament. L'expectació en la primera votació de la sessió ha estat màxima, després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la vigència de la delegació de vot de l'exconseller exiliat, i que la majoria independentista del Parlament hagi respost amb la decisió de garantir-lo amb un pla ple d'incerteses. En la primera votació del Ple feta el dimecres al migdia, la presidenta, Laura Borràs, seguint l'acord de la majoria de la Mesa independentista, ha comptabilitzat verbalment el vot de Lluís Puig, malgrat que no ha aparegut al panell de les votacions i, per tant, no s'ha registrat electrònicament. Abans de dur-se a terme la votació, fonts parlamentàries han explicat que la Mesa del Parlament ha donat instruccions al departament d'audiovisuals —encarregat de registrar el vot electrònic de tots els diputats— perquè apareguin electrònicament tots els vots delegats excepte el de Puig, un mecanisme que asseguren que han fet per protegir els funcionaris i evitar situacions com les desencadenades en el cas Juvillà.

 

Abans de la votació, al mateix hemicicle Borràs ha explicat que el vot de Puig "serà sumat al còmput de votació sobre la base del sentit del vot que indiqui la portaveu del seu grup parlamentari, a qui té delegada la seva votació", encara que a la pantalla el vot de Puig no ha aparegut. D'aquesta manera, a la pantalla en la qual apareixen els vots s'han vist 133 vots a favor de la convalidació del decret i Borràs ha afirmat que s'ha validat amb 134, incloent-hi el de Puig. Ara està per veure si aquest vot constarà oficialment en l'acta del ple, per la qual cosa els membres independentistes de la taula s'han instat a estudiar un acord perquè el vot de Puig quedi registrat.

votació lluis puig
Panell del Parlament sense el vot de Lluís Puig / Canal Parlament

A hores d'ara la Mesa no ha concretat com els plasmarà el vot a l'acta de la sessió, i està previst que l'òrgan es torni a reunir aquest mateix dijous per tancar-ho. El que és habitual és que les actes les redactin els lletrats, però per evitar implicar-los, els tres partits independentistes buscaran una fórmula per fer que algun membre s'encarregui de la redacció del document. Abans de ser publicades les actes de les sessions de ple han de ser signades per un dels secretaris i amb el vistiplau de la presidenta del Parlament. En cas que hi hagués cap reclamació sobre el contingut, s'haurien de sotmetre a la decisió del ple a la sessió següent, segons recull el Reglament del Parlament a l'article 82.

Totes aquestes decisions les ha anat prenent la mesa entre dimarts i aquest dimecres. A més, també ha hagut de gestionar quatre peticions de reconsideració que han registrat el PSC, Vox, Cs i PP per reclamar que no es tingui en consideració el vot de Puig, reconsideracions que han estat rebutjades. A més, els ultres han avisat que es querellarien contra els membres de la Mesa per desobediència.