El ple del Parlament ha viscut aquest dimecres un altre moment esperpèntic, amb el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco com a protagonista. Tot plegat en un moment de tensions revifades entre els diferents grups parlamentaris: el Tribunal Constitucional notificava aquest dimarts a la Mesa de la cambra catalana que anul·lava la delegació de vot del diputat de Junts i exconseller Lluís Puig, actualment exiliat a Bèlgica. Davant d'aquesta ofensiva judicial, la majoria de la Mesa del Parlament ja ha reaccionat, anunciant que mantindrà la delegació de vot de Puig, malgrat els intents de PSC, Vox, Cs i PP de fer-ho impossible. I així ho ha fet efectiu la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, qui ha acabat comptabilitzant a part el seu vot en una votació posterior, això sí, sense que s'hagi visualitzat a les pantalles del Parlament.

 

Enmig de tot aquest enrenou, Nacho Martín Blanco no ha pogut evitar l'oportunitat que se li ha presentat quan ha intervingut des del faristol de la cambra per carregar contra Borràs i Puig. A la presidenta ha lamentat que hagi decidit "desatendre" la decisió del TC del "fugat de la justícia". "Borràs i la majoria de la Mesa han decidit atropellar els drets dels diputats amb decisions que comprometen cada votació amb un argument peregrí: diu Borràs que, mentre el vot de Puig no sigui determinant, no serà impugnable", ha dit. Una consideració que el diputat taronja ha retret, perquè el "problema" no és si és o no determinant, sinó "el mateix fet que voti".

És aleshores quan el també portaveu de Ciutadans s'ha llançat amb una comparació estrambòtica i rebuscada de Lluís Puig amb un mico. "Li poso un exemple, senyora Borràs. Imagini's un govern que té una majoria absolutíssima, qualificada, i que guanya per golejada totes les votacions. Si aquest govern volgués enviar un mico a votar, ho podria fer i la votació no quedaria compromesa perquè el mico votaria, premeria com qualsevol altre diputat i no hi hauria cap problema".

"Disculpi que l'aturi mentre parla de micos"

El comentari no s'ha quedat aquí, perquè aleshores la presidenta del Parlament l'ha interromput per recordar-li que aquesta qüestió no tenia res a veure amb el motiu pel qual havia pres la paraula, que era un debat per validar la integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. "Senyor Martín Blanco", ha començat Borràs, en una interpel·lació ja habitual. "Disculpi que l'aturi mentre parla de micos, però li faig una crida a la qüestió perquè les consideracions que està fent no formen part del tema". Abans de reconduir la seva oratòria, el diputat taronja encara ha tingut un moment per acusar Borràs de continuar "amb la seva tendència al totalitarisme".