"Xantatge". D'aquesta manera ha definit el portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Nacho Martín Blanco, la carta d'Oriol Junqueras per la Sexta que s'ha fet pública avui. En el text, el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya es reafirma en la seva convicció en la taula de diàleg i presenta els indults com una deferència a l'entesa per tal de poder iniciar "el camí" del diàleg.

Una exposició de bones intencions que no ha agradat, però, als taronges, que ha qualificat el to de Junqueras de "perdonavides". "El to de perdonavides de Junqueres que primer van els indults i després la via unilateral és més del mateix, és com sempre ha actuat el nacionalisme amb el nostre país, amb Espanya, amb la igualtat entre espanyols i el reconeixement de la pluralitat interna a Catalunya", ha dit.

 

Així mateix, ha assegurat que tots els executius espanyols s'han deixat fer "xantatge" per part del nacionalisme català per tal d'acomplir amb els seus "interessos partidistes". I ha assegurat que els indults només farien més profunda la problemàtica a Catalunya, ja que suposaria cedir al xantatge de les persones que "han creat el problema". "Qui ha creat un problema amb la llengua, la identitat, els drets de la ciutadania, són els nacionalistes catalans no el que ells identifiquen com un ens malèvol, l'Estat espanyol", ha afegit.

Sobre els indults, ha afirmat que "el separatisme és insaciable" i que "pretendre que comportaran un apaivagament, que s'arreglarà el problema, és surrealista". En aquest sentit, ha afirmat que no tenen cap sentit des del punt de vista de "l'interès general d'Espanya i la utilitat pública", ja que els presos "no se'n penedeixen del que han fet i insisteixen que ho tornaran a fer" i que només serviran per "mantenir a Sánchez en el poder". 

Retrets a Ábalos 

Martín Blanco també ha assenyalat el ministre Ábalos per comparar Junqueras amb Nelson Mandela. Una comparació que ha titllat de "ridícula", especialment "venint d'un ministre d'Espanya".  "Qualsevol que visqui a Espanya sap fins a quin punt els nostres tribunals són garantistes i gaudim d'un sistema de ple dret", ha dit, malgrat afirmar que aquestes declaracions "fan mal al sistema judicial i la democràcia espanyola".

També ha a carregat contra el separatisme pel fet de presentar la resolució cautelar del TJUE com un gran triomf. "No hi ha decisió sobre l'aixecament de la immunitat de Puigdemont, Ponsatí i Comín, sinó que el Tribunal pren una decisió cautelar després de la seva demanda" i ha negat que s'estigui donant la raó a l'independentisme.