Un núvol de càmeres, fotògrafs i periodistes esperaven a la seu d'un dels estendards de l'establishment català, Foment del Treball, per captar la fotografia política de la jornada. La primera salutació oficial entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès des que aquest últim va ser investit el mes passat. Tots dos han coincidit a l'acte que l'entitat ha organitzat en honor de l'editor i empresari Javier Godó, comte de Godó. "Tant de bo aquest sigui l'inici de la solució", ha pregat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre en el discurs inaugural. La clausura ha anat a càrrec dels interpel·lats. Aragonès ha reclamat "propostes" al govern d'Espanya i Sánchez l'ha emplaçat a "buscar un nou nosaltres"

Aragones i sanchez llibre / Montse Giralt
Pere Aragonès amb el president de Foment, Sánchez Llibre. / M. Giralt

Tres dies després de la conversa assossegada entre presidents que va servir per posar les bases de la represa de relacions entre els governs de Catalunya i Espanya, el contacte d'aquest dilluns ha estat més una formalitat. "No han parlat més de cinc minuts", asseguren els qui han presenciat el moment de la trobada. Ha estat en privat, no al photocall, acompanyats dels vips convidats a l'acte. Seguint el protocol Covid, s'han saludat amb un copet de punys. Un gest que han repetit després en públic, perquè ho poguessin captar les càmeres. 

Abans que acabi el mes de juny, Aragonès viatjarà a la Moncloa per reunir-se oficialment amb el president espanyol. Avui tots dos han tingut l'oportunitat d'intercanviar-se missatges durant les seves intervencions a la celebració de Foment.

"Superar l'immobilisme"

El primer de fer-ho ha estat Aragonès, que ha aprofitat l'ocasió per defensar la necessitat de "superar l'immobilisme i el bloqueig i avançar de nou", impulsant una "etapa de normalització política". En aquest sentit, ha criticat que "no és normal que hi hagi presos i exiliats i que Catalunya no pugui decidir el seu futur". Des del seu punt de vista serà imprescindible "escoltar i respectar totes les propostes", tot i "diferir en els anàlisis" i "partir de posicions allunyades". Aragonès ha picat l'ullet a Sánchez, reconeixent que "s'han fet passos endavant", perquè "mai abans s'havia afrontat la voluntat de resoldre el conflicte". "És hora de reprendre el camí del diàleg, serà extraordinàriament difícil, però és una obligació". 

 

"Un nou nosaltres"

Immediatament després ha pres la paraula Pedro Sánchez que ha recuperat els dos conceptes estrella: "concòrdia" i "retrobament", que era el títol del document que va presentar a Quim Torra fa més d'un any com a proposta de solució al conflicte. En el seu discurs, ha tornat a subratllar que "Catalunya és imprescindible" per al futur d'Espanya i ha cridat a "deixar enrere la dialèctica estèril d'uns i els altres". "Busquem junts un nou nosaltres", ha assenyalat el líder socialista, que ha demanat abandonar l'esperit de "revenja" i prioritzar "el pragmatisme, l'honestedat i el sentit comú".   

El president espanyol ha emprat un mot recurrent de Pere Aragonès, "valentia". Valentia per "deixar enrere un escenari de crisi i de conflicte, d’enfrontament que tants anys després només han dut dolor, pobresa i estancament". "No seran les postures maximalistes", ha advertit, les que permetin trobar el desllorigador, que "només s'assolirà", ha dit, "amb arguments, raons, i motius". "No podem fallar", ha conclòs. 

 

L'encàrrec de l'empresariat

L'amfitrió, el president de Foment, ha tret pit de l'èxit de convocatòria, que ha reunit la plana major de la política catalana i la societat civil. Els presidents Aragonès i Sánchez, però també la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, el cap de l'oposició, Salvador Illa, els secretaris generals dels sindicats CC.OO i la UGT i una nodrida representació de l'empresariat català, a més dels exdirectors vius de La Vanguardia, el diari de Godó.

"És un missatge molt potent de normalitat política i tranquil·litat", ha celebrat Sánchez Llibre en referència a la presència dels dos presidents. Acte seguit els ha posat deures. "Els empresaris necessitem estabilitat política, seguretat jurídica i estabilitat econòmica. És molt necessari que torni la normalitat política entre els governs". A primera fila, els dos dirigents recollien l'encàrrec, que ha acabat amb un emplaçament al diàleg. "No se'n cansin, perquè Catalunya i Espanya ho necessiten". 

 

L'era del desgel

Encara que en determinats moments s'ha tensat fins al límit, el fil entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez mai no s'ha trencat. Ara que el dirigent d'ERC ostenta la presidència de la Generalitat, tots dos han posat rumb a la represa de contacte entre el Govern i la Moncloa. Una nova era de desgel

L'empenta la van donar divendres amb una trucada de quaranta minuts que totes dues parts van definir com a "fluida i productiva" on van coincidir a compartir esforços en la lluita contra la pandèmia i les crisis que se'n deriven. Alhora, van conjurar-se a "avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg". 

El següent pas serà una reunió presencial entre Aragonès i Sánchez que tindrà lloc al Palau de la Moncloa aquest mes de juny. La cita serà el tret de sortida a la resurrecció de la taula de diàleg, congelada des de fa quinze mesos. 

A la imatge principal, Aragonès i Sánchez. / M. Giralt