El PSC veu molt clar què significa la carta que ha publicat Oriol Junqueras: una esmena a la promesa que va fer el ja president Pere Aragonès durant el seu discurs d'investidura sobre que culminaria la independència aquesta legislatura. A la carta, el líder d'ERC referma la seva convicció en l'èxit de la taula de diàleg i demana mà estesa entre el govern català i espanyol, cosa que ha portat els mitjans espanyols a interpretar que renuncia a la via unilateral.

Ho ha dit la viceprimera secretària i portaveu del PSC, Eva Granados, en la roda de premsa d'aquest dilluns. "El senyor Oriol Junqueras està esmenant el programa amb què ERC es va presentar a les eleccions del 14-F i també està esmenant la promesa d'Aragonès sobre que culminaria la independència aquesta legislatura", ha apuntat.

Granados ha afegit que el posicionament de Junqueras, que ha qualificat de novedós, és també una "autoesmena" i una "autocrítica" a "la seva actuació" i a "l'actuació del seu projecte polític" durant la tardor del 2017. En aquest sentit, la socialista ha preguntat a la resta d'ERC si pensa igual constatant el que al seu parer és una "contradicció" quan la seva portaveu, Marta Vilalta, ha desmentit que el seu líder hagi renunciat a la unilateralitat.

 

Indults: "Exercici de pedagogia"

Sobre els indults, Granados ha insinuat tímidament que des del PSC celebren que Junqueras s'hi hagi mostrat a favor de la mesura i ha reivindicat que alliberar els presos polítics -"polítics presos", ha continuat dient ella- a través de la mesura de gràcia "és un exercici de pedagogia democràtica" enfront d'uns dirigents que "es van saltar la llei i que per això han estat condemnats". 

Tanmateix, no s'ha mostrat obertament a favor de concedir-los però en la línia del que venen dient des de fa setmanes ha afirmat que "qualsevol cosa que normalitzi la situació política del país serà positiva".

Oposició i pressupostos

A la roda de premsa, Granados ha reivindicat el "Govern alternatiu" presentat pel mateix partit ahir i ha aclarit que "una bona oposició fa millors els governs". En aquesta línia, ha insistit que el Govern Aragonès-Puigneró "neix d'una fórmula fracassada" i ha subratllat que el seu objectiu institucionalitzant la tasca d'oposició és "superar els deu anys de decadència" del procés.

Així doncs, Granados ha reclamat a Aragonès que reuneixi tots els partits del Parlament per trobar punts de trobada. Sobre això ha dit que "aquí es veurà el lideratge d'Aragonès". També ha criticat que l'Executiu no vulgui fer un projecte de pressupostos pel que queda d'any i ha instat el Govern i la resta de partits a "superar l'anomalia de no tenir una llei electoral pròpia".

 

Imatge principal: la viceprimera secretària i portaveu del PSC, Eva Granados / Foto: PSC