La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (JxCat), ha reaccionat en una entrevista a Catalunya Ràdio a l'escrit que ha presentat la Fiscalia de l'Audiència Nacional en què demana que, en el marc de l'Operació Judes, es processi els CDR encausats per pertinença a organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius. Ciuró ho ha qualificat de "despropòsit i escàndol" i ha avisat Pedro Sánchez que, "si l'Estat espanyol vol trobar una solució política, la primera qüestió que s'hauria de plantejar és l'amnistia". La consellera de Justícia ha manifestat que "el diàleg i la repressió són termes incompatibles".

Lourdes Ciuró considera que aquesta petició del ministeri públic "forma part de la repressió" i lamenta que sigui "l'única resposta a la proposta de Catalunya, que és democràtica i pacífica". En aquesta línia, ha expressat que, tot i que no és "res de nou", és "un escàndol que la justícia espanyola processi per terrorisme a persones que jo mateixa conec i que de cap de les maneres ho són".

La Fiscalia els acusa de planejar atemptats

En el text, la Fiscalia de l'Audiència Nacional considera que els 9 encausats planejaven atemptats, sabotatges i un assalt al Parlament com a resposta per la sentència contra els líders independentistes. El ministeri fiscal estima que les proves aportades al cas acrediten que els implicats tenien objectius "prèviament seleccionats" contra els quals volien atemptar.

El fiscal també considera que els acusats haurien anat més enllà de l'activitat dels CDR per organitzar-se al marge i promoure atacs violents. Concretament especifica en el seu escrit que: "Els investigats haurien superat l'activitat dins dels seus respectius CDR i conformat una organització terrorista paral·lela, de caràcter clandestí i estable, l'objectiu de la qual seria el de dur a terme accions violentes o atemptats contra objectius prèviament seleccionats, utilitzant per a això els explosius i substàncies incendiàries fabricats en els dos laboratoris clandestins que la mateixa organització tenia instal·lats en dos domicilis particulars".

El plantejament que Ciuró fa si fracassa la taula de diàleg

En la línia d'altres companys del seu partit, Junts per Catalunya, la màxima dirigent del Departament de Justícia s'ha mostrat escèptica amb els resultats que puguin sortir de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, però ha defensat que s'han de respectar els dos anys de marge per veure si funciona. En tot cas, si aquesta estratègia fracassa i no dona resultats, Lourdes Ciuró planteja que la nova proposta "vingui de la part catalana en conjunt" i "amb unitat".

Respecte a les paraules de Quim Forn defensant que s'explori un acord entre Junts i el PDeCAT per a les eleccions municipals de 2023, Ciuró no té la mateixa opinió. Rebutja cap "acord global" i subratlla que és important poder preservar l'autonomia a cada municipi.

Pròrroga del toc de queda: "Més que raonada"

En relació amb la proposta del Govern de demanar una nova pròrroga del toc de queda i el criteri que el TSJC va rebutjar de rebaixar la incidència acumulada que es tenia en compte per poder aplicar aquest confinament nocturn, Ciuró sosté que és "més que raonada" i que "en cap cas, la prioritat és limitar drets fonamentals". La consellera de Justícia ha expressat que el que volen i consideren més important és "garantir la salut pública i aturar la propagació de la pandèmia per recuperar al final l'activitat econòmica, social i cultural".

 

Imatge principal: Lourdes Ciuró, en una fotografia d'arxiu. Sergi Alcàzar.