La Fiscalia de l'Audiència Nacional acaba de presentar el seu escrit per a la fase final de la instrucció del cas de l'Operació Judes. En aquest document al qual ha tingut accés El Confidencial, el fiscal reclama processar als encausats per pertinença a organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius.

El ministeri públic considera que els 9 encausats planejaven atemptats, sabotatges i un assalt al Parlament com a resposta per la sentència contra els líders independentistes. La Fiscalia estima que les proves aportades al cas acrediten que els implicats tenien objectius "prèviament seleccionats" contra els quals volien atemptar.

El fiscal també considera que els acusats haurien anat més enllà de l'activitat dels CDR per organitzar-se al marge i promoure atacs violents. Concretament especifica en el seu escrit que: "Els investigats haurien superat l'activitat dins dels seus respectius CDR i conformat una organització terrorista paral·lela, de caràcter clandestí i estable, l'objectiu de la qual seria el de dur a terme accions violentes o atemptats contra objectius prèviament seleccionats, utilitzant per a això els explosius i substàncies incendiàries fabricats en els dos laboratoris clandestins que la mateixa organització tenia instal·lats en dos domicilis particulars".

Intencions i objectius 

En l'escrit al qual ha tingut accés El Confidencial, la Fiscalia de l'Audiència Nacional es mostra confiada a l'hora d’elucubrar quines eren les "intencions" dels encausats. Pel fiscal, queda provat que la suposada organització terrorista paral·lela que van crear els afectats buscava "aconseguir la independència de Catalunya, emprant per a això la violència en la seva màxima expressió, forçant de manera coercitiva les institucions a concedir per la via dels fets la separació de Catalunya de la resta d'Espanya". 

Si bé la mateixa Fiscalia assenyala que la suposada organització terrorista que conformaven els 9 encausats era paral·lela als CDR, el fiscal no ha desaprofitat l'ocasió per assegurar que aquestes organitzacions rebutgen seguir les vies legalment establertes per l'Estat de dret. 

Tot i això, el fiscal diferencia els acusats de la resta de CDR, ja que assegura que uns s'han radicalitzat més que els altres. "La creació d'aquesta cèl·lula ve motivada per la necessitat de comptar dins de l'estructura amb un grup clandestí d'individus de la màxima confiança i que es mostren totalment lliurats a la causa, havent-li estat encarregada la realització de les accions més sensibles", indica la Fiscalia. 

Objectius clars

En el text final que ha presentat la Fiscalia aquesta considera que queda provat que els imputats tenien objectius "clars" contra els quals atemptar. En què sostenen aquesta afirmació? Principalment, en el fet que s'han trobat fotografies de diversos llocs com la Comandància Naval del Govern Militar o la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, a més d'haver "realitzat diferents recerques a internet a través dels seus dispositius de dades relatives a persones vinculades a partits polítics contraris a la independència i d'un agent del cos de Mossos d'Esquadra". 

També es considera provat que els imputats no només tenien explosius sinó que practicaven amb ells. "Realitzaven experiments per a la síntesi d'un altre tipus de substàncies incendiàries o explosives, així com proves de llançament d'artefactes o d'ignició de la mateixa termita", afirma la Fiscalia, i afegeix: "Per tant, els investigats haurien portat a terme tots els passos necessaris per a l'elaboració i fabricació de substàncies incendiàries, deflagrants i explosives, de forma efectiva. Per a això, haurien adquirit els coneixements necessaris (fins i tot amb l'assessorament d'experts), haurien realitzat la compra de les substàncies o elements necessaris per a la seva fabricació (fent ús de vegades d'identitats falses o per mitjà de terceres persones), comptant almenys amb dos laboratoris on dur a terme aquestes activitats, situats en domicilis particulars".

 

Imatge principal: manifestació en suport als encausats per l’Operació Judes / ACN