El jutjat número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l'1-O, ha citat a declarar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. En total, la jutge ha citat a declarar 9 dels 29 càrrecs del Govern i empresaris processats, entre ells Garriga, que és aforada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) des que va prendre possessió el 26 de maig.

Es tracta d'una nova ronda de declaracions indagatòries tindrà lloc els dies 8, 15 i 21 de juny i en prendran part els processats per la logística de l'1-O que ja han comparegut almenys en dues ocasions davant la justícia durant la instrucció del cas. Aquesta nova ronda de declaracions indagatòries va ser ordenada per l'Audiència de Barcelona, que el passat mes d'abril va confirmar el processament dels 29 investigats i va ordenar tornar a citar-los per preguntar-los per uns fets relacionats amb tres resolucions del Tribunal Constitucional que no estaven incloses en la causa quan se'ls va comunicar el seu processament.

Garriga, que el 2017 era Secretaria General de Vicepresidència, està processada per un delicte de malversació per participar en l'organització del referèndum de l'1-O. L'ara consellera de Cultura va ser una de les detingudes en l'operació d'entrada i registre del 20-S i està acusada d'exercir d'"enllaç" entre l'exsecretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové i l'encarregada d'una nau industrial de Bigues i Riells (Vallès Oriental) on s'havia d'emmagatzemar documentació relacionada amb l'1-O.

Recorrerà la resolució

Amb tot, com que el passat 26 de maig va prendre possessió del seu càrrec de consellera, Garriga és ara aforada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la qual cosa la seva defensa va presentar dilluns passat un escrit per sol·licitar a la jutge que s'inhibís a favor de l'alt tribunal català. No obstant això, en la seva providència -dictada el mateix dilluns- la jutge cita la consellera, que té previst recórrer la resolució, segons informa l'agència EFE.

La causa contra Garriga podria acabar unint-se a la que ja té oberta el TSJC contra els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets pel seu paper en l'1-O.

El dia 8 estan estan processats i cridats a declarar l'exsecretari general del Diplocat Albert Royo, el secretari de Comunicació del Govern, Antoni Molons, i l'exdirectora de serveis de Departament de Presidència Teresa Prohias.

Per al pròxim 15 de juny, la jutge ha fixat les declaracions d'Aleix Villatoro, secretari general de Relacions Institucionals i Exterior, de l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de Presidència Joaquim Nin, de l'exinterventora de la Generalitat Rosa Vidal, així com de la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, el director de TV3, Vicenç Sanchis, i l'exdirector de Mitjans de Comunicació, Ignasi Genovès, entre d'altres.

A més, 9 processats més estan citats a declarar el 21 de juny proper, entre ells el que va ser director de la delegació del Govern davant la UE Amadeu Altafaj, l'exdirector de Catalunya Ràdio Saül Gordillo, i l'exdirector de Comunicació del Govern Jaume Clotet.

 

 

Imatge principal, la consellera de Cultura Natàlia Garriga / ACN