El PP guanyaria les eleccions espanyoles si ara mateix se celebressin uns comicis a l’estat espanyol. Així ho assegura el CIS Juliol 2022 -la seva darrera enquesta-, que atorga al partit d’Alberto Núñez Feijóo el 30,1% dels vots. Segons aquest nou sondeig, els populars se situarien dos punts per sobre del PSOE. El partit de Pedro Sánchez només obtindria el 28,2% dels vots. És el primer cop que el CIS atorga la victòria al PP des que el PSOE governa a Espanya, i ho fa quan fa pocs mesos que Feijóo lidera la formació popular, una estimació que podria confirmar l’efecte Feijóo.

El tercer partit més votat en unes hipotètiques eleccions espanyoles que se celebressin ara mateix seria Podemos, amb el 13,4% dels suports. El CIS col·loca l’extrema dreta de VOX en quarta posició (12%). I la cinquena força al Congrés dels Diputats -i, per tant, el partit més votat a Catalunya- seria Esquerra Republicana amb el 2,9% dels vots. Segueixen als republicans Más País / Compromís (1,9%), Ciudadanos (1,7%), EAJ-PNB (1,4%), PACMA (0,9%), EH Bildu (1%), BNG (0,5%), Junts per Catalunya (1,2%), CUP (0,9%), NA+ (0,4%) i CCa-NC (0,3%).

Fa poc més d’un mes que es va publicar l’últim baròmetre del CIS sobre l’estimació de vot en unes hipotètiques eleccions. En aquella enquesta, però, semblava que l’efecte Feijóo no tenia gaire potencial, ja que el PSOE aconseguia superar el PP i, a més, ampliar la distància amb els populars amb dos punts més. Els populars perdien encara més suport respecte de la darrera enquesta, amb 1,7 punts menys.

Enquesta CIS juliol 2022 feijoo   Maria López Moya
Enquesta CIS Juliol 2022 / Gràfic: Maria López Moya

Per a consol del PP, així com també del PSOE, aquell CIS assegurava que els espanyols tenien clar que els dos millors candidats per a presidir el govern espanyol eren Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. El 21,2% dels ciutadans espanyols preferien al líder del PSOE com a president del govern, mentre que el 16,6% preferia el nou president del PP.

L’enquesta del CIS, prèvia al debat de l’estat de la nació

Aquesta enquesta es va realitzar just abans que es produís el debat de l’estat de la nació. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar en aquell Ple especial al Congrés dels Diputats que aprovaria diverses mesures anticrisi per combatre l’escenari econòmic que genera la guerra a Ucraïna i la posterior crisi energètica, i el panorama que genera la pandèmia del coronavirus. Així doncs, va anunciar la gratuïtat (amb algunes excepcions) del transport públic operat per RENFE a l’Estat, així com un impost a les entitats financeres; entre altres mesures.