El PSOE tornaria a ser el partit més votat per davant del Partit Popular. És la principal conclusió del baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de setembre, que fa guanyador Pedro Sánchez un altre cop després de l'enquesta de juliol. Llavors va ser la primera ocasió que els socialistes perdien el lideratge a favor d'Alberto Núñez Feijóo. Amb aquestes dades, el principal partit del govern espanyol pujaria un punt i arribaria fins al 29'2% en estimació de vot per davant del 28'5% de paperetes que aconseguiria el líder de l'oposició - a l'enquesta de juliol va pujar al 30'1% -.

L'altre soci de la coalició de govern, En Comú Podem, es confirma com a tercera formació més votada encara que perdria 6 dècimes respecte l'última estimació (es queda al 12'8% del sufragis). Els comuns es mantenen per davant de VOX - que seria el quart partit amb més suports -. Els de Santiago Abascal van perdent bous i esquelles i es van fonent als sondejos. Cauen gairebé dos punts (del 12% al 10'3%). Un dels aliats habituals de Pedro Sánchez, Más País d'Íñigo Errejón, aguanta en l'1'9% i Ciutadans recupera sensiblement l'alè passant de l'1'7% al 2'8%. Tot i això, el partit d'Inés Arrimadas - que està en procés de refundació - es podria quedar fora del Congrés dels Diputats.

L'independentisme va enrere

Segons el CIS, el bloc independentista català (ERC, Junts per Catalunya i la CUP) baixaria 4 dècimes respecte el juliol, del 5% al 4'6%, sobretot pel pas enrere d'Esquerra, que retrocedeix del 2'9% al 2'4%. Junts avança a l'1'4% (venia de l'1'2%) i la CUP baixaria al 0'8% (al juliol obtenia el 0'9%). El baròmetre s'ha efectuat a partir d'enquestes fetes entre l'1 i el 10 de setembre amb la qual cosa recull tot el rebombori que va generar el cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo al Senat. També contempla l'impacte de la crisi en l'independentisme previ a la Diada Nacional de Catalunya. Justament aquest dimarts el centre d'estudis que presideix Jose Félix Tezanos va publicar una altra enquesta que constatava que un 29% dels espanyols que van seguir el debat entre Sánchez i Feijóo - un 21'1% - considerava que el president del govern central en va sortir vencedor per davant del 24%, que creia que el líder de l'oposició n'havia sortit més ben parat.

Sánchez, el preferit

El baròmetre també indica que Pedro Sánchez (21'3%) és el líder que els ciutadans prefereixen com a president per davant d'Alberto Núñez Feijóo (17%). La tercera en discòrdia és Yolanda Díaz (9'2%) encara que força lluny dels dos primers. El 4% dels enquestats prefereix que ho sigui Santiago Abascal i el 2'4% opta per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ni tan sols és diputada al Congrés dels Diputats. Tot i això, cap dels dos grans líders aixequen passions. Un 37'5% dels ciutadans creu que Sánchez es mereix "cap confiança" i 30'8%, "poca confiança". El gallec tampoc millora gaire perquè el 37'4% dels preguntats li tenen "poca confiança" i pel 30'3%, "cap confiança".