La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el pla pel referèndum no afectarà de cap manera el full de ruta del Govern. Així ho ha confirmat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de la reunió que ha mantingut amb la presidenta balear, Francina Armengol, al Palau de la Generalitat, on ha afegit que la sentència de l'alt tribunal "no representa cap sorpresa".

Puigdemont ha definit aquest nou cop de porta del TC de "populisme constitucional" per dir que "els catalans no tenim dret a votar i si votem, no val". Sobre això, també ha deixat anar: "Vés a saber, potser també ens diuen que no tenim dret a reunir-nos!", i s'ha reiterat en la seva idea que, mentre que a Catalunya "de votar en diem democràcia", l'Estat "continua fent populisme".

Precisament per això, s'ha reiterat: "Nosaltres tenim dret a votar, a debatre i a reunir-nos" i que, per tant, "votarem, debatrem i ens reunirem". I no només això. També ha assegurat: "Convocaré una reunió amb grups i entitats perquè cap sistema democràtic ho pot impedir". 

Suport a Forcadell

El president del Govern ha insistit que ell demà serà al costat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè, assegura: "El meu suport és absolut". I s'ha tornat a lamentar que "el judici no és a una persona, sinó a una institució que representa Catalunya".

En aquest sentit, ha dit clar i català que "els parlaments hi són per dialogar sense límits", però ha recordat que "la història ens diu que a l'Estat no li interessa conèixer què passa a Catalunya". Per això, ha emplaçat el govern espanyol a "acreditar el diàleg".

Al so de les campanades de Palau de les 12, els dos presidents han hagut d'interrompre la seva intervenció. "Hauran d'esperar molt", ha dit Puigdemont entre somriures de complicitat amb la seva homòloga a les Illes Balears.

Foto: Jordi Bedmar

Obediència al Parlament

Minuts després, el so de les campanes s'ha aturat i ha deixat pas a la segona part del relat dels dos presidents.

Sota l'argument que "nosaltres no practiquem el camí de la desobediència, sinó el de l'obediència al Parlament i al poble de Catalunya", Puigdemont ha negat rotundament que tingui previst fer cap cimera només amb la CUP abans de la del dia 23 i, sobre les detencions per la crema de les fotografies del Rei, ha posat en relleu que "cadascú és responsable dels seus actes".

Parlant sobre els anticapitalistes, no s'ha volgut mullar en el rumor que corre sobre si el Govern vol trencar els acords amb la CUP: "No comento especulacions gratuïtes", ha sentenciat.

Complicitat fiscal

Units pel "maltractament fiscal" que pateixen tant les Illes Balears com Catalunya per part de l'Estat, així com per ser "els dos territoris que més aportem i menys rebem", els dos presidents s'han agraït mútuament la conversa mantinguda, així com "el treball conjunt dels dos governs".

Els dos han subratllat que la seva unió en defensa del Corredor Mediterrani "com un eix de benefici" per a l'economia" i han volgut deixar clar: "Tenim molt clares les estratègies econòmiques d'inversió". Per això, però, "és bàsica la flexibilització del dèficit", ha recordat Armengol.

Aquesta és la segona reunió que mantenen els dos presidents. La primera va ser el passat 20 de maig a Palma i va ser per formalitzar el reingrés de les Balears a l'Institut Ramon Llull amb la finalitat de "promoure la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura dels dos països de manera conjunta".

Foto: Jordi Bedmar