Noves amenaces des del Tribunal Constitucional cap a Catalunya. El Ple del tribunal ha suspès cautelarment les resolucions aprovades pel Parlament català impulsant el procés constituent, entre elles, la que donava suport a la celebració d'un referèndum el 2017 amb l'aval de l'Estat o sense. El tribunal, que ha admès a tràmit l'incident d'execució presentat pel govern de Rajoy el passat 14 d'octubre, mantindrà suspeses les resolucions fins que el tribunal de garanties es pronunciï sobre l'assumpte.

El tribunal no s'ha limitat a la suspensió, sinó que a més ha acordat enviar una notificació personal a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la Mesa, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta de membres del govern català. En aquesta notificació, s'adverteix als càrrecs electes que han d'aturar qualsevol iniciativa que passi per alt la suspensió aplicada. En el cas de no complir amb aquesta obligació, podrien haver-se d'enfrontar a conseqüències, inclosa la via penal, avisa el tribunal.

Aquest advertiment ha estat enviat a petició expressa de l'advocat de l'Estat, és a dir, de l'Executiu de Rajoy.

DOCUMENT: La providència del TC on s'acorda l'admissió a tràmit

Incompliment de sentència

El govern espanyol va qüestionar la legalitat de sis resolucions aprovades per la Cambra catalana el passat 7 d'octubre en existir un "incompliment" de la sentència del Tribunal Constitucional 259/2015, de 2 de desembre.

La resolució de JxSí i la CUP sobre el referèndum vinculant sobre la independència va ser aprovada per 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 11 abstencions (CSQP). Els grups de C's, el PSC i el PPC no van participar en la votació, tot i que eren presents al saló de sessions.

El govern del PP ja va sol·licitar al Tribunal de Garanties la nul·litat d'una altra resolució aprovada pel Parlament català el passat 27 de juliol, la qual va donar inici al denominat procés de "desconnexió" de Catalunya amb Espanya. De fet, el TC ja s'ha pronunciat sobre això i va acordar de forma unànime la seva nul·litat.

Noves atribucions

Aquest és el primer procediment obert des que el Tribunal Constitucional pot inhabilitar càrrecs que incompleixin les seves sentències, atribució de la que disposa gràcies a la reforma de la Llei del propi TC impulsada pel govern espanyol i avalada pel tribunal el passat 31 d'octubre.

L'ocasió anterior en què Forcadell estava al punt de mira del govern espanyol per la tramitació de les conclusions de la Conclusió d'Estudi del Procés Constituent, els magistrats encara no havien resolt el recurs de la Generalitat contra aquesta reforma.