El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha confirmat l'absolució de l'expresidenta regional Cristina Cifuentes en el cas Màster, en contra de la petició de la Fiscalia perquè es repetís el judici.

La sentència de la Sala Civil i el Penal, difosa aquest dilluns pel TSJM, entén que el tribunal sentenciador "no va incórrer en un dèficit de motivació ni el seu discurs és irracional ni omet raonament sobre alguna prova rellevant", com indicava la Fiscalia. Afirma que "la sentència explica succintament les raons que encoratgen l'absolució" de Cifuentes.

La sentència admet parcialment el recurs de les altres dos condemnades per l'Audiència Provincial, a les que rebaixa la pena.

La petició de la fiscalia, més de tres anys de presó

L'Audiència de Madrid va absoldre l'expresidenta de la Comunitat de Madrid pel cas Màster per falta de proves el passat 15 de febrer. El tribunal creia que no s'havia acreditat que Cifuentes induís a la falsificació de l'acta del treball de final de màster (TFM) tal com defensava la fiscalia que sol·licitava una pena de tres anys i tres mesos de presó.

En canvi, la sentència que es va fer pública al febrer i que ara s'ha confirmat sí que condemnava la professora i exassessora del govern madrileny María Teresa Feito a tres anys de presó com a autora responsable d'un delicte de falsedat en document oficial per la falsificació de l'acta del TFM de Cifuentes i a la professora de la Universitat Rey Juan Carlos Cecilia Rosado a un any i sis mesos per col·laborar en la falsificació.

La sentència assegurava que "sobre la participació de Cristina Cifuentes, no ha resultat provada cap intervenció". Alhora, afirmava que "les sospites legitimes que poguessin existir no s'han convertit en prova suficient per justificar la responsabilitat" de l'expresidenta madrilenya.

Segons l'escrit del fiscal, quan Eldiario.es va publicar que Cifuentes no tenia aprovades totes les assignatures del màster, l'expresidenta es va posar en contacte amb Feito perquè havia estat professora a la Rey Juan Carlos durant anys i tenia una bona relació amb professors, el rector i el catedràtic Enrique Álvarez Conde.

Cifuentes volia que Feito fes les gestions oportunes "amb la finalitat de resoldre la crisi que la notícia havia provocat", als que aquesta va accedir, afegia la Fiscalia.

Així, d'acord amb Álvarez Conde, "i sabent que Cristina Cifuentes, no havia superat totes les assignatures, no havia fet el treball final de màster (TFM) i no havia procedit a la seva defensa", van decidir que es confeccionaria una acta a la que es donaria "aparença de versemblança".

 

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes menjant en un restaurant amb una amiga / Europa Press