L'Audiència Provincial de Madrid ha absolt Cristina Cifuentes per l'anomenat Cas màster. La Fiscalia demanava tres anys i tres mesos de presó a l'expresidenta madrilenya per falsificar l'acta amb què acreditava haver cursat un màster i va publicar des de fonts oficials del govern i el partit que representava quan estava a les files del PP. Es considerava que era la inductora de la falsificació de l'acta que acredita que va acabar el màster i va defensar el seu treball final (TFM) i també anava contra dues treballadores de la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid (URJC). Però el desenllaç per les tres no ha estat el mateix.

Les altres dues, condemnades

Les altres dues processades són María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de l'URJC, i Cecilia Rosado, directora del Màster en Dret Autonòmic i Local impartit en el curs 2011-2012 per l'Institut de Dret Públic, associat a aquesta universitat. Elles sí han estat condemnades. Feito rep una pena de tres anys de presó com autora responsable d'un delicte de falsetat en un document oficial per la falsificació de l'acta de treball ja que era la màxima responsable de l'executiva regional.

Pel que fa a Rosado, que ja havia reconegut haver col·laborat, els jutges la condemnen a un any i sis mesos de presó després d'aplicar-li l'atenuant de confessió i col·laborar amb la justícia.

De Cifuentes, no veuen proves

El tribunal presidit pel magistrat Luis Carlos Pelluz ha tirat per terra l'acusació a Cifuentes. Cal recordar que els fets però, demostren que Cifuentes va falisificar: de les tres firmes que contenia l'acta, dues d'elles eren falses. La fiscal Pilar Santos havia titllat l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, com el cervell de tota la trama: "La senyora Cifuentes, pel seu càrrec, no es va tacar les mans, però és evident que tenia massa presa perquè la universitat li proporcionés una solució". La conclusió que va exposar davant el tribunal va ser contundent: "La pressió es va exercir en el seu nom, per això va utilitzar un document oficial que sabia que no responia a la realitat. El va dirigir a milers de ciutadans". 

En canvi, l'Audiència Nacional considera que falten proves per acusar-la. Però n'hi havia i d'evidents. Cecilia Rosado, la directora del màster que va cursar Cifuentes, ha reconegut que va crear una acta falsa, falsificant la firma d'unes altres dues persones, per certificar que l'expresidenta madrilenya va defensar el seu treball de final de màster (TFM) a causa de les pressions d'uns altres dos processats. 

Rosado també va crear una acta "d'un fet que no havia passat", certificant que Cifuentes havia fet el seu TFM i havia obtingut un notable, perquè va ser "pressionada" per Álvarez Conde i Teresa Feito. Però les paraules de Rosado i l'absència de títols constatats o la inexistència de qualsevol correu, treball o seguiment del curs no ha estat prou significatiu per condemnar l'expresidenta.